De jaarmarkt vorig jaar. (Foto: J.P. Kranenburg).

Jaarmarkt Leiderdorp gaat door op 5 september

De jaarmarkt in Leiderdorp die sinds een aantal jaren in september gehouden wordt, gaat door. Dat bevestigt organisator Rudo Slappendel. “De gemeente heeft een vergunning afgegeven. Natuurlijk kan er een tweede coronagolf komen, dus je weet het nooit helemaal zeker. Maar zoals het er nu uitziet, is er op 5 september een jaarmarkt.”

De markt zal er wel iets anders uitzien dan voorgaande jaren. De opvallendste wijziging is dat er geen muziekplein is. Slappendel: “Als iedereen anderhalve meter afstand moet houden, past er nauwelijks publiek op het plein bij de Winkelhoff. En het publiek dat er wel kan staan, mag niet eens meezingen. Dan is het zonde om dure artiesten in te huren.” Verder staan er geen foodtrucks en worden de kramen verdeeld over de twee weghelften van de Laan van Berendrecht, met in het midden dranghekken. De kramen staan bovendien in duidelijke vakken, net zoals bij de reguliere weekmarkten. “We willen duidelijke looproutes creĆ«ren,” legt Slappendel uit, “en bij alle ingangen staan vrijwilligers. Die moeten de bezoekers erop wijzen dat ze hun handen moeten desinfecteren en afstand moeten houden.” Waar er normaal negentig kramen staan, is er nu ruimte voor zestig of zeventig.

Afgezien van deze maatregelen, blijft de jaarmarkt hetzelfde als bij de eerdere edities. Slappendel somt op: “Er is ruimte voor lokale verenigingen en stichtingen om zichzelf te laten zien, maar er zijn ook kramen met bijvoorbeeld stroopwafels of baby-artikelen. Je kan er lekker rondstruinen en met veel artikelen voor weinig geld weer naar huis gaan.”

Hoeveel mensen er op de jaarmarkt af zullen komen, is moeilijk te voorspellen. Slappendel geeft aan met twee scenario’s rekening te houden: “Het zou kunnen dat veel mensen niet naar zo’n groot evenement durven te komen, uit angst besmet te worden. Maar het is net zo goed mogelijk dat mensen net na de zomervakantie blij zijn dat er eindelijk weer eens iets te doen is en massaal naar de Laan van Berendrecht komen. Er is immers vrijwel niets te doen in Leiderdorp, omdat alles is afgelast.” Mocht het erg druk zijn, dan worden bezoekers bij de ingangen tegengehouden. Dan mag er pas iemand naar binnen als er iemand naar buiten is gegaan.

Leiderdorp Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×