Juf Alies maakt school enthousiast voor Rembrandt: ‘Dit zijn de feestvarkens van de 17e eeuw’

Juf Alies van de Lorentzschool in Leiden heeft het afgelopen jaar de creativiteit van haar leerlingen flink aangewakkerd met haar enthousiasme. Het idee was om iets met Rembrandt te doen, vorig jaar in het Rembrandtjaar. Maar eigenlijk is dat project zo uit de hand gelopen dat het nu pas klaar is. En de resultaten zijn zo goed, dat een kleine expositie van de werken van de kinderen niet zou misstaan in stedelijk museum De Lakenhal.

Een afbeelding van de anatomische les van Rembrandt dient vorig jaar als inspiratie voor een paar klassen om de Leidse schilder beter te leren kennen. Het bleek een schot in de roos. “We hebben er vele pauzes aan doorgewerkt”, zegt juf Alies Verheul. “En ook tijdens de lockdown hebben er kinderen thuis doorgewerkt en daar ben ik echt van onder de indruk.”

Het Rembrandtproject levert uiteindelijk 7 collages op met allemaal hun eigen variatie op de anatomische les. “Anders zouden we met 7 lijken zitten en daar was ik niet zo voor”, legt Verheul uit. En door het enthousiasme van juf Alies voor kunst raken zelfs de leerlingen die niet zoveel met kunst hebben geïnspireerd.

‘Niet zo van het tekenen’

“Ik vond het eigenlijk heel leuk”, zegt Pieter uit groep 8. “Ik ben nooit zo van het tekenen geweest, maar nu heeft juf Alies me geleerd dat het toch wel leuk kan zijn.” En ook Helene vond het leuk. “Kijk, dit zijn eigenlijk de feestvarkens van de 17e eeuw”, legt ze uit terwijl ze naar het werk van haar groepje wijst. “Het is niet zo dat ik thuis nu altijd aan het tekenen ben, maar ik vond dit wel heel leuk.” De collages komen in ieder geval in de aula van de school te hangen, maar de leerlingen hopen dat museum de Lakenhal ook interesse heeft. Juf Alies in ieder geval erg trots op haar leerlingen. ‘Ik weet niet wat ik zie. Het maakt niet met welke leeftijd je werkt, als je met een leuk idee komt komen ze met nog iets veel leukers terug.’

Leiden Onderwijs


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×