De ingezaagde opritten zijn volgens de VVD onbruikbaar voor rolstoelgebruikers. (Foto's: Chris de Waard).

Verzaagde trottoirbanden Hooglandse Kerkgracht te steil voor rolstoelgebruikers

De middenberm van de Hooglandse Kerkgracht heeft sinds kort zes opritten voor rolstoelgebruikers. De gemeente verzaagde op verzoek van de wijkvereniging de trottoirbanden op een aantal plekken, zodat opgangen zijn ontstaan. “Die zijn echter veel te steil voor mensen met een rolstoel”, stelt de VVD Leiden. Raadslid Tom Leest gaat wethouder Ashley North (openbare ruimte) vragen om er alsnog iets aan te doen.

Volgens North klopt het dat de gerealiseerde opgangen te steil zijn. Ze voldoen ook niet aan de geldende normen. “Maar dat kan in de historische binnenstad nu eenmaal niet altijd”, aldus North die wel met de wijk in overleg wil treden om te kijken of er verbeteringen mogelijk zijn. Een heeft hij er zelf al ontdekt. “Het lijkt erop dat de zaagvlakken van de afgeschuinde banden nog niet ruw gemaakt zijn. Dit had wel moeten gebeuren. Wellicht dat ze nu nog te glad zijn en daardoor te weinig grip bieden. Het opruwen zou al een verbetering van de toegankelijkheid kunnen bieden.” Dat gaat alsnog gebeuren.

Voordat de opgangen werden aangelegd heeft de gemeente volgens wethouder North maar liefst vier opties bekeken. De straat geleidelijk laten oplopen richting middenberm zodat deze op gelijke hoogte eindigt als die berm, de straat een stuk op laten lopen en de trottoirband wat minder schuin afzagen, een hellingbaan aanleggen in de middenberm of de straat niet aanpassen en een steilere opgang maken. De straat aanpassen heeft nadelen voor alle andere gebruikers, een hellingbaan neemt een te grote hap uit de wandelpromenade en gaat dan ten koste van de flaneermogelijkheden. Ook zouden boomwortels bij de aanleg beschadigd kunnen raken. Uiteindelijk is dus voor de laatste optie gekozen met als gevolg dat de opgangen niet bruikbaar zijn.

Goedbedoelde geldverspilling
Leest juicht de opgangen op zich van harte toe, maar door de trottoirbanden te verzagen tot te steile ‘inritbanden’ is er volgens hem nu slechts sprake van, weliswaar goedbedoelde, geldverspilling. “De wijkvereniging is akkoord gegaan met de manier waarop de gemeente de opgangen zou maken, maar ging er wel van uit dat ze zouden voldoen aan de richtlijnen.” Leiden zou volgens de VVD als inclusieve stad wat meer buiten de gebaande paden moeten denken om tot een goede oplossing te komen. Leest: “Bijvoorbeeld door twee minder steile hellingen aan beide uiterste kanten van de middenberm aan te leggen. Die liggen dan ver van de bomen en wandelaars hebben er geen last van, want daar eindigt de flaneerroute toch al.”

Geldverspelling vindt wethouder Ashley North de aanpassingen zeker niet: “Ik geef toe, het is niet optimaal, maar de middenberm is wel toegankelijker geworden. Twee opritten aan begin en eindpunt van de middenberm kan volgens North niet. “Daar hebben we wel naar gekeken, maar het risico bestaat dan dat fietsers over middenberm gaan rijden. Dat rijdt lekkerder dan kinderhoofdjes van de Hooglandse Kerkgracht. En dat is onveilig.  De wethouder beloofde wel om nog een keer met de wijkvereniging naar de opritten te zullen kijken en daar ook een rolstoelgebonden bewoner bij te betrekken.

Leiden Maatschappij Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×