De Wibar. (Archieffoto: Erik Lourenssen).

CDA geen voorstander van Biergarten Wibar: 'Dit gaat te ver'

Het CDA is niet te spreken over de nieuwe Biergarten van de cultuurpodium Wibar. Met het openen van een terras aan de achterkant van de club aan de Willem Barentszstraat in de Zeeheldenbuurt wordt volgens CDA-voorman Joost Bleijie ‘iedere regel die we hebben overtreden’. De houding van het CDA is opvallend. Eind mei steunde de partij het pamflet ‘Leidse Zomer’ waarin de politiek opriep tot een levendige en verantwoorde zomer met veel activiteiten en lossere regels voor ondernemers.

Deze week kondigde de Wibar aan achter het pand een ‘gezellige door Berlijn ge├»nspireerde biertuin’ te willen openen. Zo’n honderd gasten kunnen vanaf vrijdag 10 juli aanschuiven aan lange tafels. Het merendeel staat binnen en vier tafels buiten. Op de achtergrond zullen Leidse dj’s op gematigde toon muziek draaien. De cultuurbar hoopt met het terras een inhaalslag te maken op de misgelopen inkomsten van de afgelopen maanden.

“Wij vinden dit vreemd”, zegt Bleijie tegen Sleutelstad. “De Willem Barentszstraat ligt op een bedrijventerrein en dat heeft niet als bestemming horeca.” De CDA-fractievoorzitter wil daarom weten van het stadsbestuur hoe en waarom de vergunning voor de Biergarten verleend is. Ook wil de partij weten of er contact is geweest met de buurt en hoe het zit met de openingstijden. “Je mag alleen tot 2 uur ’s nachts open als het 28 graden of warmer is’, aldus Bleijie die niet pers se tegen het initiatief is, maar wel tegen de plek.

Redacteur Lieuwe van Slooten in gesprek met CDA-fractievoorzitter Joost Bleijie over Biergarten Wibar.

Erik Lourenssen van de Wibar is verrast met de houding van het CDA. “Wij hebben dit bij de gemeente aangekaart en het was geen probleem zolang het initiatief zich aan de regels van het RIVM houdt. Het terras is bovendien op eigen terrein”, zegt Lourenssen die zich niet kan vinden in de kritiek dat de Wibar niet open zou mogen omdat het op een bedrijventerrein ligt. “Daar hebben we gewoon een vergunning voor.” Voor het buitengedeelte van de Biergarten moet Lourenssen nog wel een vergunning hebben bij de gemeente. Hij hoopt dan ook dat dat snel geregeld kan worden. Zo niet, dan is de biertuin alleen binnen.

Dat Bleijie tegen de uitbreiding van deze horeca is strookt niet met de gedachte achter het pamflet ‘Leidse Zomer‘ dat steun van het CDA kreeg. Omdat veel Leidenaren niet op vakantie gaan wilden de initiatiefnemers dat er veel activiteiten in de stad toegestaan werden. Een van de concrete idee├źn die toen genoemd werden was een buitenbar. De gemeente zou voor dit alles de teugels iets moeten laten vieren en minder strikt de bestaande regels moeten handhaven.

Bandeloosheid
“Dat pamflet is geschreven om de randen van de regelgeving op te zoeken, maar dit gaat daar heel ver over heen. Dit neigt naar bandeloosheid”, zegt Bleijie. Hij neemt het ook op voor de horeca-ondernemers in de binnenstad. “De kosten voor een terras zijn hoog en de handhaving is stevig. Voor hun is dit niet uit te leggen”, aldus Bleijie. Hoewel hij zelf liefhebber is van Duits bier gaat hij er niet zitten. “Ik denk dat het niet verstandig is om ergens te gaan zitten waar de vergunningverlening aan alle kanten rammelt.”

Economie Leiden Wibar Biergarten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×