Wilbert van der Post houdt triomfantelijk de aangifte omhoog. (Foto's / video: Chris de Waard)

Ruim vijftig boeren doen in Leiden aangifte tegen minister Schouten

Nadat afgelopen vrijdag boze boeren in Leeuwarden al aangifte deden tegen minister Carola Schouten (CU, landbouw), deden vanavond tientallen boeren uit de Leidse regio, de Bollenstreek en de Rijn- en Veenstreek hetzelfde.

Chris de Waard in gesprek met Wilbert van der Post over de protestactie en de aangifte tegen minister Schouten van landbouw.

“Het zag er vanmiddag naar uit dat we met twintig à dertig trekkers naar het politiebureau aan de Langegracht zouden komen”, vertelt actieleider Wilbert van der Post van de Leidse Elza Hoeve aan de Vlietweg een beetje overdonderd. Het werden er 106.

Vanaf 19.30 uur stroomde de Langegracht vol met luid toeterende tractoren die allemaal een plekje opzochten voor het politiebureau. Namens meer van vijftig boeren die van te voren hun naam hadden doorgegeven, werd vervolgens aangifte gedaan tegen de minister. Vooral als statement, want de kans dat Schouten vervolgd gaat worden voor zaken als ‘diefstal van productierechten’, ‘dierenmishandeling’, ‘willekeur’, ‘smaad en laster’  is bijzonder klein.

De veehouders zijn boos omdat Schouten verplicht wil stellen dat de boeren hun koeien en klaveren voer geven met minder eiwitten. Daardoor produceren ze mest met minder ammoniak. “Maar dat heeft niks te maken met het milieu”, zegt Van der Post. “Want als wij als sector minder uitstoten, wordt het gebruikt om meer te kunnen bouwen. Daar schiet het milieu dus niks mee op. Het is alleen een verschuiving.

Om te laten zien waartoe het volgens de boeren ‘verarmde’ veevoer toe leidt. werden voor de ingang van het politiebureau twee (namaak) kalfjes aan een strop gehangen. Want het voer met minder eiwitten kan volgens de boze boeren leiden tot kalversterfte, zelfs ongeboren kalfjes zouden er al door getroffen worden.

Leiden Maatschappij Politiek Regio Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×