Het Reveille vorig jaar. (Foto: Emile van Aelst).

Burgemeester: 'Alternatieve viering 3 oktober biedt kansen om binnenstad te ontlasten'

De viering van 3 oktober wordt dit jaar vanwege de maatregelen tegen het coronavirus verspreid over Leiden. Omdat de binnenstad de laatste jaren wel erg druk werd, ziet burgemeester Lenferink de spreiding als een kleine test voor komende jaren, “maar slechts voor een deel, want de omstandigheden zijn dit jaar echt heel anders dan andere jaren.”

IJsbrand Terpstra in gesprek met burgemeester Henri Lenferink over de aanpassingen van 3 oktober.

“Natuurlijk vieren we altijd 3 oktober,” zegt de burgemeester, die daarover geen enkel misverstand wil laten bestaan. “Maar de laatste jaren werd ik steeds onrustiger van de grote drukte in de binnenstad.” Daarom is er een rapport opgesteld met aanbevelingen om de stad niet onbeheersbaar druk te maken. “Dat rapport speelt dit jaar zeker een rol, maar is vooral relevant voor volgend jaar en de jaren daarna. Dit jaar komt er door het virus een heel andere 3 oktober-viering, omdat allerlei onderdelen niet doorgaan.” Dat is deels omdat de gemeente dat niet toestaat en deels omdat de 3 October Vereeniging en de Leidse horeca zelf hebben besloten om activiteiten dit jaar niet te organiseren. Het blijft wel spannend wat de burger gaat doen, legt de burgemeester uit. “We hebben meer dan honderd jaar lang de Leidenaren ingeprent: met 3 oktober ga je naar de stad.” Dit jaar is er niet zoveel te doen in de stad, maar het risico bestaat dat mensen massaal uit zichzelf naar het centrum trekken om een drankje te doen met vrienden. “De politie is bezig te bedenken wat voor maatregelen we hiervoor kunnen treffen.”

Een viering die verspreid is over de hele stad is niet het ideaal dat Lenferink voor ogen heeft als corona voorbij is: “Het Reveille en de Koraalzang moet je niet op vijfentwintig verschillende plekken gaan doen, dan is de lol er wel een beetje af. Er zijn zeker kansen om activiteiten buiten de binnenstad te doen, maar niet alles. Dan tast je het karakter van het feest aan.” Het feestterrein op de Nieuwe Rijn, dat vorig jaar voor het eerst controles bij de in- en uitgang had, is nog steeds onderwerp van discussie. De burgemeester kan daar nog niet zo veel over zeggen: “Ik sluit niet uit dat het feestterrein weer terugkomt, dat is zelfs waarschijnlijk, maar het is nog niet zeker.”

Op de vraag of de burgervader nog uitkijkt naar de aangepaste 3 oktober is hij heel stellig: “Het wordt echt anders, maar we gaan het wel vieren. Ik ga er vanuit dat ik voldoende haring binnenkrijg.”

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×