(Foto: Rob van Dullemen).

Het virus houdt zich nog steeds koest in regio Leiden

Met maar vier besmettingen in een week tijd blijft het coronavirus in Leiden en de vier omliggende gemeentes nog steeds onder controle. In de rest van Zuid-Holland waren er eind juni nog wel wat meer besmettingen, al is er ook daar nog steeds een licht dalende trend.

Omdat het aantal coronapatiënten in juni steeds verder gedaald is, legt het RIVM sinds kort de nadruk op weekoverzichten van besmettingen en ziekenhuisopnames. Bij Sleutelstad hadden we die stap al een maand geleden gemaakt, omdat in onze regio het aantal patiënten al langer gering is.

Dat is opvallend, want in de rest van Zuid-Holland is het virus nog steeds behoorlijk actief. De laatste twee weken was onze provincie zelfs goed voor veertig procent van de bijna duizend coronabesmettingen in Nederland. In de regio’s Rotterdam en Den Haag bleef de kans om besmet te raken steeds wat hoger dan elders. Daarnaast was er een uitbraak in een verpleeghuis in het Westland. Maar in Leiden en omgeving bleef het dus rustig. Per 100.000 inwoners werden hier in twee weken drie mensen besmet; in heel Zuid-Holland waren dat er elf.

Maar waar loop je de meeste kans om besmet te raken? Dat is thuis of in familiekring, zo blijkt uit cijfers die de GGD’s sinds twee maanden verzamelen. En de laatste twee weken neemt het aandeel van besmettingen in woon- of familiesfeer zelfs toe: het gaat nu om 74% van alle positief geteste patiënten. Het aandeel van verpleeg- en verzorgingstehuizen is sterk afgenomen, van ruim dertig naar nu elf procent. Ook de kans op besmetting op het werk of in ziekenhuizen is sterk gedaald. En het aandeel van school, sport of reizen blijft tot nu toe vrijwel nul.

De GGD’s houden nog niet apart bij hoeveel mensen het coronavirus op vakantie oplopen. Dat kan de komende tijd misschien veranderen. Want hoe rustig het in Nederland nu ook is, wereldwijd loopt het aantal besmettingen nog steeds op. Daarom zijn steeds meer deskundigen ervan overtuigd dat er in het najaar ook in ons land een tweede golf te vrezen valt. In Israël en de omgeving van Melbourne (Australië), waar men de pandemie goed onder controle leek te hebben, is die tweede golf nu al volop aan de gang. Alle reden dus om voorzichtig te blijven.

De research voor dit artikel is mede mogelijk gemaakt door het Leids Mediafonds

Leiden Leiderdorp Oegstgeest Regio Voorschoten Zoeterwoude Coronacrisis


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×