De voorbereidingen voor de openingen van de Biergarten zijn in volle gang. (Foto: Rob van Dullemen).

Wibar Biergarten morgen open, maar wel binnen

De Wibar Biergarten opent morgen haar deuren, maar voorlopig wel alleen binnen. De nachtclub aan de Willem Barentszstraat in Leiden kwam met het idee van een biergarten om ondanks de corona-pandemie toch op een andere manier open te gaan. “Het wordt nachtwerk om het op tijd af te krijgen, maar dat hoort erbij in de evenementenbranche”, vertelt Erik Lourenssen, mede-eigenaar van Wibar.

De naam doet anders vermoeden, maar de biertuin wordt in eerste instantie alleen binnen in de club in de Zeeheldenbuurt gedraaid. Dat komt doordat de organisatie niet in de gaten had dat zij een terrasvergunning nodig hadden om ook buiten tafels te plaatsen. “We hadden het idee dat er pas echt sprake van een terras is als je tafels en stoelen neer zet op grond in de openbare ruimte. Dat is bij ons niet het geval, gezien wij een stuk of vier tafels buiten op ons eigen terrein willen zetten.”

Regen
“Blijkbaar hadden we daar toch een vergunning voor nodig, dus die aanvraag loopt nu. Ik vermoed niet dat dat te veel problemen oplevert.” Wanneer Wibar uitsluitsel over de vergunningsaanvraag krijgt is Lourenssen niet duidelijk, hij voegt er komisch aan toe: “Niet dat ik denk dat mensen met dit regenachtige weer zin hebben om buiten te zitten.”

“We hebben al veel werk verzet, maar het moet perfect zijn. Wanneer morgen de eerste gasten hier binnenkomen moeten zij écht een gevoel hebben van: ‘Wauw, jullie hebben echt wat nieuws neer gezet.'” Hoewel het hard werken is, geeft de Wibar-eigenaar aan dat ze vooral zin hebben weer aan de slag te gaan. De biertuin zit morgen meteen vol, er kwamen genoeg reserveringen binnen.

Kritiek
Het plan van Wibar kon een week geleden op kritiek van CDA-fractievoorzitter Joost Bleijie rekenen. Hij stelde schriftelijke vragen naar aanleiding van het plan, dat volgens hem in strijd is met de horecavisie van de gemeente. Het toestaan van horeca en terrassen zou volgens de CDA-voorman een vreemd signaal afgeven richting andere ondernemers in de stad. Het is opvallend dat Bleijie tegen de uitbreiding van deze horeca is omdat het meer ruimte geven aan horeca juist past in de gedachte achter het pamflet ‘Leidse Zomer‘ en dat kreeg steun van Bleijie’s partij.  De christendemocraat verdedigde zijn kritiek op de Wibar met de woorden: “Dat pamflet is geschreven om de randen van de regelgeving op te zoeken, maar dit gaat daar heel ver over heen. Dit neigt naar bandeloosheid.”

Cultuur Leiden Wibar Biergarten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×