Praten over zelfmoordgedachten helpt, luisteren kan iedereen. Hulp nodig? Bel 113. (Foto: Kees Winkelman/113 Zelfmoordpreventie).

'Denk jij wel eens aan zelfmoord? Wat je verhaal ook is, ik luister'

Elke dag plegen vijf mensen in Nederland zelfmoord. In 2019 vielen er drie keer zoveel slachtoffers door zelfdoding dan door het verkeer. De gemeente Voorschoten is de tiende gemeente die samen met 113 Zelfmoordpreventie het maatschappelijk vangnet gaat versterken. Want erover praten helpt, aldus 113 Zelfmoordpreventie.

Risicofactoren zijn financiële problemen, depressiviteit, plotseling verlies en eenzaamheid. Zaken die altijd spelen, maar de coronacrisis heeft wel meer mensen kwetsbaar gemaakt, vreest 113 Zelfmoordpreventie.

“Luisteren kan iedereen.” zegt Meike Baretta van 113 Zelfmoordpreventie. “En we kunnen allemaal een rol spelen. Het is belangrijk om contact te leggen met mensen. Als iemand financiële problemen heeft, schulden heeft of in armoede leeft dan maakt dat iemand extra kwetsbaar. Of mensen die last hebben van depressiviteit. Mensen praten er vaak in omfloerste termen over, zoals ‘voor mij hoeft het niet meer’ en dan is het belangrijk dat mensen om hen heen er alert op zijn en doorvragen. Je kunt rustig vragen aan iemand: denk je dan wel eens aan zelfmoord. Daardoor breng je niet iemand op een idee, je geeft juist een opening om tot een gesprek te komen.”

Maatschappelijk vangnet
Het gaat om het creëren van een maatschappelijk vangnet. Want zestig procent van de mensen die zelfmoord plegen waren niet in het vizier van hulpverleners. “We willen daarom mensen gaan trainen om de signalen eerder te herkennen”, zegt Ricco de Goede, projectleider suïcidepreventie bij de gemeente Voorschoten. “Door de coronacrisis zijn ook veel ondernemers in de problemen gekomen. Zij nemen nu contact op met de gemeente voor financiële ondersteuning. Die bieden we als gemeente ook, maar we moeten ook het gesprek aangaan over hoe iemand zich verder voelt. Hoe gaat het nu met je, nu het financieel zo moeilijk is?”


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Ricco de Goede, projectleider suïcidepreventie bij gemeente Voorschoten/Wassenaar en Meike Baretta, kwartiermaker bij 113 Zelfmoordpreventie.

De aanpak van de gemeente Voorschoten in samenwerking met 113-zelfmoordpreventie bestaat onder andere uit het trainen van gatekeepers of poortwachters. Dat zijn mensen die bijvoorbeeld werken in het onderwijs, de zorg of het welzijnswerk, vrijwilliger zijn bij sportverenigingen of buurthuizen. “Eigenlijk zijn we allemaal gatekeepers”, zegt Ricco de Goede. We zouden ook het liefst iedereen willen trainen”, vult Meike Baretta aan. “Op de website van 113-zelfmoordpreventie kun je een online cursus van een uur volgen die je leert hoe je het gesprek aangaat als je merkt dat iemand niet lekker in zijn vel zit.”

Naast het trainen van poortwachters, wil de gemeente Voorschoten ook de doorverwijzing in de zorgketen versterken. “We weten dat de meeste mensen die zelfmoord plegen in de maand voordat ze dat doen nog bij hun huisarts zijn geweest”, zegt Baretta. “Dus het is belangrijk dat we ook hen trainen. En de huisarts is ook de eerste persoon naar wie je iemand kunt doorverwijzen als je weet dat iemand in je omgeving wel eens aan zelfmoord denkt. We willen graag dat mensen alert worden op de signalen én dan het gesprek durven aangaan. Maar je hoeft niet vervolgens zelf het probleem op te lossen. Maar echt contact maken is belangrijk. Vertel eens waarom voel je je zo wanhopig? Dat je wilt luisteren zonder oordeel. Wat je verhaal ook is, ik luister.”

Bel 113
Denk jij wel eens aan zelfmoord? Praat erover met iemand uit je omgeving. Of bel met de telefoonnummers van 113 Zelfmoordpreventie. Je kunt direct bellen met 113. Of via het gratis nummer 0800-0113. Of kijk op de website van 113 Zelfmoordpreventie voor meer informatie. Dat geldt ook voor iedereen die zich zorgen maakt over iemand in zijn of haar omgeving.

 

 

Maatschappij Voorschoten


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×