Op 1 mei sloot de BBB-opvang definitief de deuren. (Archieffoto: Sleutelstad).

Wethouder Damen: 'Geen signalen dat ex-BBB'ers op straat slapen'

De gemeente Leiden zegt geen signalen te krijgen dat de voormalige bewoners van de bed-bad-broodopvang (BBB) aan het Maansteenpad in Leiden op straat zouden slapen. De BBB sloot per 1 mei waarna de ongedocumenteerde asielzoekers op straat terecht kwamen. Het merendeel heeft opvang gevonden binnen het eigen netwerk en voor drie medisch kwetsbaren geldt een uitzondering. Zij mogen tot 1 oktober 2021 in de opvang blijven. Verder komt er een aanspreekpunt waar toekomstige asielzoekers zich kunnen melden. Dat blijkt uit een brief van verantwoordelijk wethouder Marleen Damen (PvdA).

Op 1 mei gingen de deuren van de BBB-opvang definitief dicht. De bewoners werd verzocht te verhuizen naar de landelijke opvang in Rotterdam, maar niet allemaal gaven ze daar gehoor aan. Volgens de wethouder vonden de overgebleven asielzoekers zelf een plekje. Een aantal politieke partijen trok die uitspraak in twijfel en vreesden dat de asielzoekers op straat terecht zouden komen. De partijen SP, Partij Sleutelstad en ChristenUnie verzochten het Leidse stadsbestuur daarom om de daklozen die op straat zouden slapen op te sporen en vervolgens onderdak, financiƫle middelen en voedsel te bieden.

Uit de brief van wethouder Damen blijkt nu dat er bij de gemeente Leiden ‘geen signalen bekend zijn dat de groep op straat zou slapen’. Verder valt er te lezen dat ‘de meeste ex BBB’ers ervoor hebben gekozen om in Leiden te blijven binnen het eigen netwerk.’ Met de betrokken organisaties houdt de gemeente contact om de situatie in de gaten te houden.

Aanspreekpunt
Om toekomstige asielzoekers goed te begeleiden komt er een aanspreekpunt. Dat loket wordt door Stichting Uitgeprocedeerde Vluchtelingen (STUV) en Vluchtelingenwerk vorm gegeven. Het aanspreekpunt is bedoeld voor de asielzoekers die doorgaans niet gevonden willen worden en niet in contact willen komen met de overheid. Toch vindt de gemeente het belangrijk dat zij bij het loket terecht kunnen met vragen over de LVV in Rotterdam en over medische zorg. Voor het aanspreekpunt is budget gereserveerd.

Verder blijft de gemeente de situatie nauwlettend in de gaten houden via het Leids Ongedocumenteerden Overleg (LOO). Een keer per kwartaal worden de organisaties STUV, Vluchtelingenwerk, de Fabel, de Bakkerij en GIL (stichting Gezondheidszorg Illegalen Leiden) daarin betrokken. Zo wil de gemeente ‘algemene signalen waarin de gemeente mogelijk een rol kan spelen’ opvangen.

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×