Boa's in Leiden
(Foto: Gemeente Leiden).

Pilot succesvol: alle Leidse boa's vanaf nu op pad met bodycam

Buitengewoon Opsporingsambtenaren (boa) in Leiden dragen vanaf vrijdag een bodycam. Dat heeft de gemeente besloten nadat er eerder al door een tweetal handhavers mee werd geëxperimenteerd. De boa’s zijn enthousiast over de camera’s, die volgens de gemeente een de-escalerend effect hebben op geweld tegen handhavers. Als er toch incidenten plaatsvinden, worden die opgenomen zodat er later bewijsmateriaal beschikbaar is.

In 2019 startte de gemeente met een pilot waarbij handhavers gebruik konden maken van de kleine draagbare camera. De boa’s proberen volgens de gemeente altijd bekend te maken wanneer de bodycam wordt aangezet. Opgenomen beelden worden alleen gebruikt als iemand zich heeft misdragen tegen een boa of als er een klacht tegen een boa wordt ingediend. Die klacht moet dan wel binnen 28 dagen zijn ingediend. De gemeente bewaart de geluidsopnames niet langer dan voor het doel ervan noodzakelijk is.

Advertentie

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×