(Foto's: Chris de Waard)

Pieterskerk krijgt 'monumenten-lening' van negen ton

Door de coronacrisis liep de Pieterskerk Leiden de afgelopen maanden ruim twee miljoen euro aan inkomsten mis. Nu is er goed nieuws voor directeur-bestuurder Frieke Hurkmans en haar team. De kerk krijgt een speciale ‘monumenten-lening’ van 900.000 euro waarmee de kerk tijd koopt om te werken aan alternatieve inkomstenbronnen. “Want voordat we weer evenementen en bijeenkomsten met veel publiek kunnen faciliteren, zijn we nog wel een tijd verder blikt Hurkmans vooruit.

Chris de Waard sprak in de Pieterskerk met minister Ingrid van Engelshoven en directeur-bestuurder Frieke Hurkmans.

Vanmiddag kwam minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) langs voor een werkbezoek aan de Pieterskerk in Leiden. “Ze waren de eerste die een lening aanvroegen uit het budget van vijftig miljoen euro dat we daarvoor beschikbaar hebben gesteld”, vertelt de minister na afloop van de rondleiding door de kerk.

De ‘Opengestelde Monumenten-Leningen’ zoals de regeling heet waar de Pieterskerk gebruik van maakt, loopt via het Nationaal Restauratiefonds. De achtergestelde lening is beschikbaar voor eigenaren van publiekstoegankelijke rijksmonumenten die als gevolg van de coronamaatregelen inkomstenderving hebben en dat met de generieke steunmaatregelen onvoldoende kunnen opvangen. “Door die lening kunnen we overeind blijven”, zegt directeur-bestuurder Hurkmans van de kerk die de afgelopen twee jaar voor het eerst in het bijna negenhonderdjarige bestaan een budgetneutrale exploitatie draaide en ook het onderhoud van het monumentale gebouw goed op orde heeft.

De periode die de Pieterskerk met het geld kan overbruggen wordt gebruikt om nieuwe verdienmodellen te ontwikkelen. Zo komen er tentoonstellingen en wordt het Pieterskerkcafé uitgebreid naar het midden van de kerk zelf. De eerste tijdelijke tentoonstelling, in samenwerking met Erfgoed Leiden en Omstreken, is een fototentoonstelling van de Nederlandse fotograaf Jan Goedeljee (1824-1905) onder de titel: De Verdwenen Stad.

 

 

Leiden Maatschappij Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×