In maanpak coronadiensten draaien: ook Annelies Kortmann moest eraan geloven.

Vanmiddag: 'De Viruszomer' met dorpsdokter Annelies Kortmann

Laagdrempelige zorg bieden. Dat was het motto van de Zoeterwoudse huisarts Annelies Kortmann. En toen kwam de coronacrisis. In maanpak draaide ze diensten op de corona-spoedpost in Leiderdorp, maar in de eigen praktijk werd het stiller. Hoe hield ze toch genoeg contact met patiënten? Daarover praten we vanmiddag met haar in het programma De Viruszomer, tussen 17.00 en 18.00 uur op tv en radio bij Sleutelstad.

Dokter Kortmann is in Zoeterwoude een instituut. Ze is al de vierde generatie in de familie die de dokterspraktijk in het dorp draaiend houdt – in de Dr. Kortmannstraat natuurlijk.

Zoals je in een dorp verwacht: de dokter ként haar mensen en de mensen kennen haar. Ze heet een hartstikke moderne visie op het vak, maar in een paar dingen blijft ze graag ouderwets. Laagdrempelige zorg bieden, bijvoorbeeld. En mensen niet te snel doorverwijzen of afschepen met een receptje.

Vanaf begin maart werd alles anders, ook voor de huisarts. Noodgedwongen moest ze drempels opwerpen. Geen inloopspreekuur meer. En anders deden de patiënten dat zelf wel. Het werd zelfs even heel stil op de praktijk. Maar dokter Kortmann zocht weer contact en kreeg de zorg weer op gang – al hadden er achteraf zeker dingen beter gekund. “Er is geen enkele reden om de reguliere zorg, voor niet-coronapatiënten, te stoppen”, dat is een van de lessen die ze van deze periode geleerd heeft – ook in het contact met ziekenhuizen.

De Viruszomer
Deze uitzending is de vijfde aflevering van het programma De Viruszomer, waarin we met interessante gasten uit de Leidse regio bespreken waar we nu staan in dit coronajaar. Wat doet het virus met ons, wat doen wij met het virus en wat valt er nog te verwachten?

In De Viruszomer spraken we op 21 juli met wetenschapsjournalist Maarten Keulemans en op 28 juli met epidemioloog Frits Rosendaal. Op 4 augustus vertelde viroloog Eric Snijder over de jacht op zwakke plekken van het coronavirus. En vorige week, op de 11e, was kamerlid Jan Paternotte onze gast op de avond voor het ingelaste kamerdebat over de coronacrisis. Al deze uitzendingen kan je nog terugluisteren.

Volgende week, 25 augustus, is voorlopig de laatste aflevering van dit programma. We praten dan met Evi van der Meer, directeur van basisschool De Singel over de uitdagingen van onderwijs in coronatijd. Het programma De Viruszomer is te volgen op 107.5 FM, op Ziggo kanaal 46 of via www.sleutelstad.tv.

Advertentie

Leiden Leiderdorp Oegstgeest Voorschoten Zoeterwoude de viruszomer


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×