Tengere distel bij voormalig vliegveld Valkenburg (Foto's: FLORON).

Bijna uitgestorven Tengere distel gevonden bij vliegveld Valkenburg

Bij voormalig vliegveld Valkenburg is een groeiplaats gevonden van de Tengere distel. Dat hebben Floristisch Onderzoek Nederland en Naturalis bekend gemaakt, aldus Nature Today. Nederland kent hiermee een tweede groeiplaats van de bijna uitgestorven plant.

Hoe de plant hier terecht is gekomen en hoe lang de gevonden populatie zich al handhaaft, is vooralsnog een raadsel. Uit de omgeving zijn geen oudere waarnemingen bekend. Door verandering van grondgebruik en het gebruik van onkruidverdelgers zijn veel van deze groeiplaatsen verdwenen. Na de Tweede Wereldoorlog werd deze distel niet meer waargenomen en stond lange tijd lang als ‘verdwenen’ te boek. De eerste vastgelegde waarneming dateert alweer van 1976, op de Wierdijk in Noord-Holland.

Nieuwe groeiplaats onderdeel duurzaam dorp
Op en nabij de locatie waar de Tengere distel is aangetroffen, wordt gewerkt aan de ontwikkeling van een ‘duurzaam dorp’. Er komen ten minste vijfduizend nieuwbouwhuizen. De gemeente Katwijk kon nog geen antwoord geven aan Sleutelstad of de gevonden Tengere distel van invloed is op de ontwikkeling van het project.

Leiden Maatschappij Regio


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×