De BOP Herenstraat is elke maandag, dinsdag en donderdag open van 10.00 tot 16.00 uur en woensdag van 10.00 tot 13.00 uur (Foto: Gerry van Bakel).

Buurtontmoetingsplek Herenstraat wederom gered

Dicht – open – dicht en nu toch weer open. De toekomst van Buurtontmoetingsplek in de Herenstraat leek de afgelopen maanden op een knipperlicht. Maar voor de vaste bezoekers was er half augustus een fijne mededeling: de BOP gaat weer open. Sociaal werker Fransje Barnard mag van haar nieuwe werkgever Incluzio de vertrouwde huiskamer op nummer 61 wederom gaan bestieren.

Deze week komen veel wijkbewoners even om een hoekje kijken om aan Fransje Barnard te laten weten hoe blij ze zijn dat de BOP weer open is. “Mensen vielen elkaar nog net niet in de armen op de eerste dag dat we weer open waren”, zegt Barnard.”Ze hadden de BOP en elkaar echt gemist.”


Een reportage van verslaggeefster Gerry van Bakel over de Buurtontmoetingsplek op de Herenstraat.

Een half jaar geleden trokken verontruste buurtbewoners aan de bel. Zij vreesden dat hun BOP zou moeten sluiten als op 1 juli de nieuwe welzijnsorganisaties die de aanbesteding in het Leidse sociaal domein hadden gewonnen hun intrede zouden doen. Het huurcontract voor de locatie Herenstraat 61 was immers gesloten met Libertas Leiden en die organisatie zou grotendeels uit het welzijnswerk verdwijnen.

Buurtbewoner Ferry Rigault haalde meer dan 1100 handtekeningen op om de BOP open te houden en die steun uit de wijk maakte indruk op welzijnsorganisatie Incluzio die onder andere het buurtwerk de komende vijf jaar in Leiden voor haar rekening neemt en daarmee ook het beheer van de ‘Huizen van de Buurt’ van Libertas Leiden overneemt. Rigault had naar eigen zeggen een hoopgevend gesprek met Incluzio over de toekomst van de BOP. Maar voordat er echt zaken werden gedaan, sloeg het noodlot toe in de vorm van het coronavirus. Half maart ging Nederland grotendeels op slot en ook Fransje Barnard moest de deuren van de BOP sluiten.

Uitdeelpunt van contact
Door zich op te werpen als uitdeelpunt van het desinfecterende schoonmaakmiddel dat huisarts Walter Schrader gratis ter beschikking stelde, kon Fransje twee uur per dag in de deuropening flesjes vullen en een praatje aanknopen met buurtbewoners. Die vaak meer verlegen zaten om wat aanspraak en contact dan om schoonmaakmiddel.

Na Pinksteren ging de BOP weer mondjesmaat open, nog steeds slechts twee uur per dag. Het wachten was op de officiële overdracht van Libertas Leiden naar Incluzio op 1 juli 2020 en wat dat zou betekenen voor de toekomst van de BOP. Maar terwijl de Huizen van de Buurt na 1 juli onder de vlag van Incluzio weer open gingen, bleef de BOP aan de Herenstraat gesloten vanwege een conflict tussen de verhuurder en oud-huurder Libertas Leiden. Pas nadat die problemen waren opgelost kon Incluzio zelf een huurovereenkomst aangaan en de BOP alsnog te openen.

Openingstijden
Met ingang van 17 augustus is ieders tweede huiskamer in de wijk geopend op maandag, dinsdag en donderdag van 10.00 tot 16.00 uur en op woensdag van 10.00 tot 13.00 uur. Een vrije inloop voor elke vraag. Met binnenkort ook weer het spreekuur van het Sociaal Wijkteam en hopelijk ook het Repair Café. Fransje Barnard ziet het als een groeimodel. “Ik hoop dat het weer helemaal gaat lopen, op veilige afstand natuurlijk.”

 

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×