(Foto: Kim van Dijk).

Economische krimp in Leidse regio loopt op tot 10 procent

In de regio Leiden en Bollenstreek is de economie door de coronacrisis in het tweede kwartaal gekrompen met tien procent ten opzichte van vorig jaar. Hiermee is de economische krimp in de regio hoger dan het provinciaal gemiddelde van acht procent. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers. In het eerste kwartaal groeide de economie nog.

Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom en woordvoerder bij het CBS, zegt dat de hoge krimp in de regio komt door de extra hard getroffen Bollenstreek, waar de bloemen- en bollensector forse klappen heeft gehad. Van Mulligen sluit niet uit dat ook de invloed van de regio Haarlemmermeer, met een krimp van 29 procent, van invloed is. Ook de regio’s Haarlem en Amsterdam zijn volgens Van Mulligen bovengemiddeld getroffen door de forse krimp in de regio Haarlemmermeer.

De regio Leiden en Bollenstreek lijkt onvoldoende te hebben geprofiteerd van de andere nabijgelegen regio, die te maken kregen met een economische krimp tussen de zes en acht procent.

Toename aantal WW-uitkeringen
De coronacrisis heeft ook geleid tot een toename van het aantal lopende werkeloosheidsuitkeringen in de regio Holland Rijnland. Eind juli 2020 verstrekte UWV in Holland Rijnland in totaal 8.025 WW-uitkeringen. In de maanden mei tot en met juli keerde  het UWV 3.155 nieuwe WW-uitkeringen uit.

Het aantal beëindigde uitkeringen lag in mei tot en met juli op 2.782. Van die beëindigde uitkeringen verviel de uitkering bij ongeveer vier op de tien personen omdat zij weer werk vonden. Bij de rest, voornamelijk jongeren die door hun korte arbeidsverleden maar recht hebben op drie maanden uitkering, liep de wettelijke termijn in deze maanden af.

Economie Leiden Regio


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×