Het waterrad staat langs de spoorlijn naar Leiden. (Foto: Gemeente Oegstgeest).

Gemeente gaat 'onveilig' kunstwerk Poelgeest slopen

De gemeente Oegstgeest gaat het waterkunstwerk in de wijk Poelgeest laten slopen. In een brief aan omwonenden wordt verwezen naar twee incidenten met spelende kinderen die in 2010 en 2018 vast kwamen te zitten in het waterrad. Voordat het waterkunstwerk gesloopt wordt, komt er nog wel een film om de herinneringen eraan vast te leggen.

Het kunstwerk van Hanshan Roebers, dat aan de rand van Poelgeest langs het spoor staat en 279.000 euro heeft gekost, is sinds anderhalf jaar afgezet met hekken. Dat gebeurde nadat er in 2018 voor de tweede keer een kind in het rad vast was komen te zitten en door de brandweer moest worden bevrijd. “Het is ook met ingrijpende aanpassingen niet veilig te maken voor spelende kinderen”, concludeert de gemeente nu na het inschakelen van een onderzoeksbureau.

De gemeente heeft, naar eigen zeggen in overleg met de kunstenaar, besloten om het Waterrad te verwijderen. “De kunstenaar vond dat heel erg jammer en daarom hebben we naar een mogelijkheid gezocht om het kunstwerk op een of andere manier toch te behouden”, schrijft de gemeente in een brief aan omwonenden. De gemeente heeft een filmmaker daarom gevraagd om het Waterrad en de totstandkoming ervan in beeld te brengen.

Beweging door water
Het waterrad werd in 2006 in Poelgeest geplaatst en werd sindsdien licht voortbewogen door het water dat bij flinke regenval vanuit Poelgeest de Klaas Hennepoelpolder in stroomt – of bij grote droogte juist weer terug naar Poelgeest. Die bewegingen waren overigens al langer niet meer te zien, omdat het rad werd vastgezet om het veiliger te maken. Maar ook die aanpassing maakte het niet veilig genoeg.

De gemeente gaat na de filmopnames een sloopvergunning aanvragen, waartegen belanghebbenden dan bezwaar kunnen maken. Zodra het kunstwerk is verwijderd, wordt het wandelpad weer toegankelijk gemaakt voor buurtbewoners.

Cultuur Oegstgeest Waterrad Poelgeest


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×