Ook parkeren voor mensen met een gehandicaptenkaart wordt gedigitaliseerd. (Foto: Chris de Waard).

Leiden digitaliseert parkeervergunningen voor gehandicapten

Omdat de scanauto van de gemeente Leiden gehandicaptenkaarten niet kan controleren, kunnen automobilisten die zijn aangewezen op een parkeerplaats voor invaliden voortaan een digitale vergunning aanvragen. Daaraan zijn net als bij de papieren voorganger geen kosten verbonden. Zo behouden de houders van een gehandicaptenkaart binnen Leiden dezelfde parkeerfaciliteiten als voorheen. Het is de bedoeling dat houders van een gehandicaptenparkeerkaart vanaf 15 september de gehandicaptenparkeervergunning kunnen aanvragen. Met ingang van 1 oktober 2020 moet de nieuwe digitale parkeervergunning zijn ingevoerd.

Al in 2007 besloot Leiden dat houders van een gehandicaptenparkeerkaart zonder betaling mogen parkeren op betaalde parkeerplaatsen op straat. Met uitzondering van parkeerplaatsen die zijn aangewezen als vergunninghoudersplaatsen. De gehandicaptenkaart is persoonsgebonden en niet gedigitaliseerd waardoor controle met de scanauto niet mogelijk is. Daarom koppelt de gemeente er nu een digitale gehandicaptenparkeervergunning aan die wel kan worden gescand.

Houders van een gehandicaptenkaart die in Leiden wonen, krijgen automatisch een digitale gehandicaptenparkeervergunning voor één jaar. Na dat jaar kan de vergunning worden verlengd. Houders van een gehandicaptenkaart die niet in Leiden wonen, kunnen een digitale vergunning aanvragen via het e-loket voor de periode die nodig is. Dit kan minimaal één dag en maximaal één kalenderjaar zijn en is onbeperkt aan te vragen. Per gehandicaptenparkeerkaart kan maar één gehandicaptenparkeervergunning gelijktijdig geldig zijn.

Met de digitale gehandicaptenvergunning kan, net als met de gehandicaptenkaart, worden geparkeerd op alle algemene gehandicaptenparkeerplaatsen en zogenoemde parkeerapparatuurplaatsen. Dit zijn parkeerplaatsen met een betaalautomaat. Er mag niet worden geparkeerd op parkeerplaatsen die zijn aangewezen als vergunninghoudersplaatsen. Voor het parkeren op een gehandicaptenparkeerplaats moet ook de Europese Gehandicaptenparkeerkaart achter de voorruit worden gelegd. Als op een andere aangewezen plek geparkeerd wordt, is dit niet meer noodzakelijk.

Advertentie

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×