Het Waterrad in Poelgeest moet blijven, zo vinden omwonenden die een petitie zijn gestart. (Foto: Bart Rijsbergen).

Petitie voor behoud Waterrad Poelgeest

Bewoners van de Oegstgeester wijk Poelgeest zijn een petitie gestart om het acht meter hoge eikenhouten waterrad in hun wijk te redden. Het waterrad is een kunstwerk dat in 2006 in opdracht van de gemeente Oegstgeest is gemaakt door monumentaal ontwerper Hanshan Roebers. “Het is de verbeelding van een duurzaam waterverhaal”, zo omschreef Roebert zijn waterrad destijds.

Afgelopen zomer kregen omwonenden een brief in de bus van het college van burgemeester en wethouders met de mededeling dat het kunstwerk wordt gesloopt. Het zou gevaarlijk zijn. Die conclusie trok ge gemeente toen in 2018 een spelend kind vast kwam te zitten in het rad. Iets soortgelijks gebeurde in 2010 ook al eens. Na het tweede incident werden er hekken om het kunstwerk geplaatst. Volgens de gemeente is het zelfs met ingrijpende maatregelen niet voldoende veilig te maken.

“Bewoners van Poelgeest en anderen uit Oegstgeest en omstreken zijn gehecht aan dit kunstwerk”, zo laten de initiatiefnemers van de petitie weten. “Het waterrad is belangrijk voor de identiteit van de wijk en één van de mooiste moderne kunstwerken in Oegstgeest en omgeving. Het werk van kunstenaar Hanshan Roebers markeert de waterstromen in de wijk Poelgeest.”

De buurtbewoners voelen zich overvallen door het reeds genomen sloopbesluit van de gemeente. “We zijn niet betrokken bij de beslissing tot sloop.” Ze willen nu alsnog samen met de kunstenaar serieus naar oplossingen kijken voor eventuele veiligheidsproblemen. “Direct slopen is wel heel rigoureus.”

De petitie ‘Red het Waterrad’ kan worden getekend op waterradpoelgeest.petities.nl.

 

 

Cultuur Maatschappij Oegstgeest Waterrad Poelgeest


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×