Dit jaar maakt de voormalige Teldersschool plaats voor de nieuwbouw van het Leonardo College. (Foto: Chris de Waard).

Nog eens 55 miljoen euro nodig voor Leidse schoolgebouwen

Twee jaar nadat de gemeente Leiden 75 miljoen euro uittrok voor onderwijshuisvesting, is er alweer veel meer geld nodig. Tot 2032 is er een extra bedrag van bijna 55 miljoen euro nodig voor nieuwbouw of renovatie van scholen. Ook moet een aantal scholen tot in ieder geval 2024 wachten op nieuws over de renovatie van hun gebouw omdat er dan pas wordt besloten over het geld dat nodig is voor deze projecten.

In een brief aan de gemeenteraad geeft onderwijswethouder Paul Dirkse een overzicht van de problemen waar hij nu mee te maken heeft als het om huisvesting van scholen gaat. De belangrijkste conclusie is dat de bouwkosten de afgelopen tijd enorm zijn gestegen. In 2019 bleek de 1.600 euro per vierkante meter waarmee werd gerekend al lang niet meer te kloppen. “De feitelijke kosten, op basis van de ervaringen bij aanbestedingen, zijn inmiddels meer dan 2.500 euro per vierkante meter”, concludeerde Dirkse destijds.

Die conclusie zorgde er vorig jaar al voor dat een aantal (nieuw)bouwprojecten werd uitgesteld en nu blijkt dat er ook veel extra geld nodig is. Bovenop de eerder toegezegde 75 miljoen euro tot 2030, is er nog eens bijna 55 miljoen euro nodig om alle scholen tot 2032 van goede huisvesting te kunnen voorzien. Dat bedrag is zo groot, dat Dirkse de gemeenteraad niet vraagt om dat nu in één keer beschikbaar te maken. Bij de bespreking van de gemeentelijke financiën zal Dirkse de gemeenteraad aankomende maand eerst om 24 miljoen euro vragen.

Mareland groeit snel
Die miljoenen zijn onder meer bedoeld voor de renovatie van het schoolgebouw in de Stevenshof (5,9 miljoen, starten in 2022), Scholencomplex De Zwaluw (3,3 miljoen, 2023) en Scholencomplex ’t Klankbord (3,9 miljoen, 2024). Ook wordt er 4,9 miljoen euro vrijgemaakt voor de bouw van een nieuwe school in de Mors (2023) en en 5,3 miljoen voor de renovatie van Vrije School Mareland. De werkzaamheden aan die laatste school beginnen naar verwachting in 2026 maar worden wel nu alvast gefinancierd. “Het Mareland heeft een grotere groei doormaakt dan initieel verwacht”, zegt Dirkse over de keuze om dit schoolgebouw meer prioriteit te geven in de planning.

In 2024 kijkt de gemeente opnieuw naar het masterplan voor onderwijshuisvesting, het zogenoemde Integraal Huisvestingsplan (IHP). Het Da Vinci College, de ELS, het Bonaventura College en de Leidse Houtschool, die voor dat jaar op de planning stonden, moeten daarom nog even wachten op nieuws over hun schoolgebouwen. Eerst moet de gemeenteraad dan over het nieuwe, veel uitgebreidere plan beslissen en instemmen met het tweede deel van het benodigde extra geld; ruim 30 miljoen euro.

Nieuwe plannen in 2024
Dat de gemeenteraad in 2024 over een nieuw plan in debat gaat en dan ook stemt over extra geld, betekent volgens Dirkse echter niet dat de huidige langetermijnplannen dan helemaal anders kunnen worden. Doordat hij nu al twaalf jaar vooruitblikt en de gemeenteraad daarin meeneemt, wil Dirkse voorkomen dat er in 2024 helemaal van voren af aan wordt begonnen. De huidige plannen worden dan wel uitgebreid en aangepast op basis van de laatste nieuwste leerlingenprognoses, maar de huidige planning blijft daarvoor de basis.

De gemeenteraad spreekt op 1 september in de commissie Onderwijs en Samenleving over het extra geld en het voorstel om het onderhoud van schoolgebouwen tot 2032 op te knippen in drie fases.

Leiden Onderwijs Politiek Vrije School Mareland


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×