Fractievoorzitter Maarten Kersten in de studio van Sleutelstad.

Partij Sleutelstad 'ademt en leeft weer' na afsplitsing raadslid

De splitsing in Partij Sleutelstad heeft rust en focus gebracht in de partij. Dat zegt fractievoorzitter Maarten Kersten, die vanaf 17 september nog het enige raadslid voor de partij is. Kersten hoopt op een vruchtbare samenwerking met raadslid Anandkoemar Jitan, die vanaf 17 september zelfstandig verdergaat als Leiden Participeert.

“Wij vinden dit natuurlijk wel erg jammer, maar uiteindelijk is het voor alle partijen wellicht toch beter dat we nu uit elkaar gaan”, zegt Kersten. Hij heeft genoeg van het interne gedoe bij de partij en is blij dat hij zich nu weer op de inhoud kan gaan richten. “We kunnen ons na alle energie, tijd en emotie van de laatste driekwart jaar nu weer richten op het verwezenlijken van de hoofd-principes van de partij: burgerzeggenschap en sociale rechtvaardigheid.”

Tekst gaat door onder de video


IJsbrand Terpstra in gesprek met fractievoorzitter Maarten Kersten in Politiek071

Kersten hoopt op een goede samenwerking met zijn voormalige partijgenoot als hij binnenkort met voorstellen komt. “We hebben afgesproken dat we het verleden laten rusten”, zegt de partijleider. Omdat de twee fracties op veel punten dezelfde politieke ambities delen – ‘geef de sleutel van de stad terug aan de inwoners’ was ooit de slogan – denkt Kersten dat ze elkaar niet opeens uit het oog zullen verliezen. “Ik wens ze veel succes”, zegt hij over raadslid Jitan en duo-raadslid Anand Siwpersad.

Klaar voor verkiezingen
De splitsing in de partij diende zich bijna een jaar geleden al aan, toen een Algemene Ledenvergadering door een deel van de leden als onwettig werd bestempeld. In de maanden die volgden was er sprake van een ijzige sfeer, waarbij de twee raadsleden niet meer elkaar praatten. Afgelopen voorjaar stonden de twee tegenover elkaar bij de rechter, maar dat heeft geen uitsluitsel opgeleverd. Uiteindelijk koos Jitan onlangs eieren voor z’n geld en gaat vanaf de raadsvergadering van 17 september alleen verder.

In Politiek071 zegt Kersten dat hij er helemaal klaar voor is om zeker tot de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022 te blijven. “Ik fiets veel en ben fit”, zegt hij op de vraag of een eerder wel eens overwogen wisseling van de wacht binnen de partij binnenkort aan de orde is. “Wel een grote kans dat ik na de verkiezingen denk: mijn werk is gedaan en nu mogen anderen het stokje overnemen”, blikt de dan 77-jarige Kersten alvast vooruit op een mogelijke zetel in de toekomst.

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×