(Foto: GoogleMaps).

Vanaf 2022 start bouw duizenden woningen Vliegveld Valkenburg

De gemeente Katwijk en het Rijksvastgoedbedrijf tekenden gisteren een samenwerkingsovereenkomst voor de gebiedsontwikkeling van voormalig marinevliegkamp Valkenburg in Katwijk. Hiermee komt de realisatie van de nieuwe wijk nu echt dichterbij, waarbij vanaf 2022 tot vijfhonderd woningen per jaar gebouwd gaan worden. De nieuwe wijk gaat uiteindelijk uit zo’n 5.600 woningen bestaan.

Wethouder Stedelijke ontwikkeling en wonen Gerard Mostert is na een lange tijd van onderhandeling en plannen maken, opgelucht. “We gaan nu echt samen de gebiedsontwikkeling van de grond trekken. Katwijk is daarin verantwoordelijk voor de planologische procedures en het bewaken van de kwaliteit van bouwplannen en inrichting van de openbare ruimte. In deze overeenkomst zijn de financiële risico’s voor de gemeente Katwijk afgedekt. Dat was voor ons belangrijk. We houden nu het hoge tempo vast om snel de woningen te laten bouwen die nodig zijn.”

De wijk wordt energieneutraal en krijgt maatschappelijke en commerciële voorzieningen zoals basisscholen, kinderopvang, gezondheidscentra en winkels passend bij het dorpse karakter. Ook wordt een goed netwerk van wandel- en fietspaden gerealiseerd naar naastgelegen natuurgebieden.

Geduld
In de overeenkomst staat onder andere beschreven hoe het bouwprogramma en de planning eruitzien. De ambities zijn hoog, 5.600 woningen die in een tijdsbestek van ongeveer 15 jaar worden gebouwd waaronder sociale huurwoningen, betaalbare en duurdere koopwoningen en vrije kavels.

Roger Mol, directeur bij het Rijksvastgoedbedrijf,  is blij met het bereiken van een overeenkomst. “Er is goed overleg geweest met de gemeente Katwijk, zo kan het Rijk invulling geven aan de urgente woningbehoefte in deze regio.” Geïnteresseerden voor een woning moeten nog even geduld hebben. Eind september neemt de gemeenteraad van Katwijk een besluit over het stedenbouwkundig raamwerk voor het noordelijk deel met de eerste 3.500 woningen. Dat raamwerk is de basis voor het bestemmingsplan. Met definitieve bestemmingsplan start het Rijksvastgoedbedrijf vanaf medio volgend jaar met de verkoop van grond aan projectontwikkelaars.

De bestuurders en projectteamleden van de gebiedsontwikkeling voormalig vliegveld Valkenburg. (Foto: Bas Kijzers).

Leiden Maatschappij Oegstgeest Regio


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×