De 3 October Vereeniging gaat met de Rijdende Geus de wijken af. (Foto's: Emile van Aelst).

Rijdende 3 oktobergeus trekt de Leidse wijken in

De 3 October Vereeniging heeft dit jaar geen servicepunt in de Stadsgehoorzaal. Ook is er geen feestelijke intocht van de geuzen tijdens de traditionele inschrijving voor Haring, Wittebrood en Hutspot. Dat gemis wordt dit jaar goedgemaakt met de ‘Rijdende Geus’.

De afgelopen weken zijn vrijwilligers van de grootste vereniging van Leiden druk bezig geweest in een bedrijfshal aan de Rooseveltstraat in Leiden. Dat was de tijdelijk stalling van de oude rijdende winkel die de 3 October Vereeniging via Marktplaats op de kop tikte in Amersfoort. Die is omgebouwd tot mobiel servicepunt en vanmiddag werd de rood-witte wagen gepresenteerd tijdens een bescheiden samenkomst op de Garenmarkt.

Daar werd de wagen ook gedoopt door voorzitter Rik Kamps van de 3 October Vereeniging. Althans, dat was de bedoeling. “Ik heb een klein ongelukje gehad met de Champagne, maar ik gooi hem er toch maar tegenaan”, zei Kamps die de fles van suikergoed even daarvoor in stukken liet vallen. “Ik doop u de Rijdende Geus en wens u een behouden rondreis.”

In de Rijdende Geus kan iedereen in de eigen straat of wijk terecht voor allerlei 3 oktoberartikelen, vragen en informatie en ook om bijvoorbeeld lid te worden. Kamps herhaalde vanmiddag nog maar eens dat Leidens Ontzet ‘linksom of rechtsom’ gevierd zal worden ondanks alle beperkingen. “Er zijn ‘ontzetsteden’ die hebben besloten om niks te doen, maar dat zal ons niet gebeuren!”

Chris de Waard sprak met voorzitter Rik Kamps van de 3 October Vereeniging over de inzet van de Rijdende Geus.

Straatprijs
De Rijdende Geus gaat vanaf donderdag de wijken in. De omgebouwde SRV-wagen staat dan vanaf 10.30 uur op het Granaatplein. Vrijdag is het mobiele infopunt bij het Huigpark en zaterdag bij de Tuin van Noord. De laatste dag is woensdag 30 september. De Rijdende Geus staat dan op het Bevrijdingsplein. Het complete tourschema staat op de website van de 3 October Vereeniging.

De 3 October Vereeniging koos dit bijzondere jaar als thema voor de viering ‘Samen thuis, samen uit’. Daarbij hoort ook het rood-wit versieren van de eigen woon- of werkomgeving, waar prijzen mee kunnen worden gewonnen. Er zijn een eerste, tweede en derde individuele prijs en de vereniging deelt ook een straatprijs uit. Alle benodigdheden voor een kleurrijke Leidens Ontzetstraat zijn verkrijgbaar bij de Rijdende Geus.

Advertentie

Cultuur Leiden Maatschappij Leidens Ontzet 2020


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×