Angel Daleman met zeven gouden plakken en de skeeler waarop ze dat allemaal binnenhaalde. (Foto: Gerry van Bakel).

Schaatstalent Angel Daleman: 'Ik zou nooit iemand laten winnen'

De Leiderdorpse Angel Daleman maakt geen geheim van haar ambities als sporter. Als ze meedoet aan een wedstrijd wil ze die ook winnen. En niet alleen op het ijs. Bij het laatste NK Skeeleren deed ze aan acht onderdelen mee en ze pakte zeven keer goud. Soms hoort ze wel eens andere sporters klagen als ze haar zien, dat de eerste plaats al vergeven is. “Dat geeft wel meer druk,” zegt Daleman, “eigenlijk kan ik alleen verliezen.”

Haar grote voorbeeld is schaatsster Jorien ter Mors die zowel op de shorttrackbaan als bij het langebaanschaatsen successen behaalde. Ook Angel Daleman is actief op alle disciplines en met veel eerste plaatsen als resultaat. Kiezen wil ze voorlopig nog niet. “Ik vind bij schaatsten alles leuk om te doen.” Het skeeleren doet Daleman net als veel andere schaatsers in de zomer als training en het is leuk om dan ook af en toe een wedstrijd te rijden. Maar op het ijs heeft ze ook alweer gestaan. “Een maand geleden zijn we alweer begonnen met schaatstraining.”


Sport071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met schaatsster Angel Daleman over haar skeelersucces en het nieuwe schaatsseizoen.

De stip op de horizon is minimaal een gouden medaille bij een Olympische Spelen, maar Daleman is pas dertien jaar, dus dat ligt nog even in het verschiet. Ze hoopt nu vooral dat er toch een volwaardig schaatsseizoen mogelijk zal zijn. “Ik verwacht dat de wedstrijden in Nederland wel door zullen gaan, maar of ook alle internationale evenementen doorgaan is nog de vraag.”

Cadeautjes
Het vorige schaatsseizoen eindigde abrupt toen de lockdown alle sportactiviteiten lam legde. Daleman zou eind maart naar Rusland afreizen voor een Europees kampioenschap. Maar dat schaatsfeestje ging helaas niet door en het seizoen was ineens over. En kort daarop sloten ook de scholen. Voor Daleman brak een vreemde periode aan waarin ze ineens veel thuis zat. Op de bank zitten is niet haar sterkste punt, dus ze was blij toen er weer getraind kon gaan worden. “Ik ben in de zomer ook wel even op vakantie naar Spanje geweest.”

Daleman wil maar zeggen: ik ben niet alleen met sport bezig. Maar schaatsen verveelt haar nog absoluut niet en ze hoeft zich niet op te peppen om hard te trainen. De wil om te winnen is onverminderd groot. Veel van haar concurrenten komt ze al jarenlang tegen in het schaatscircuit. Ze snapt best dat het soms lastig is voor anderen dat zij zoveel wint, maar aan cadeautjes uitdelen op de baan doet Daleman niet. “Ik zou nooit iemand laten winnen. Anderen moeten er zelf maar harder voor werken.”

Leiderdorp Sport Angel Daleman Sport071-talent


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×