De brug is naar het Radboud UMC gebracht. (Foto: Gemeente Leiden).

Leidse Waaghoofdbrug naar Nijmegen verhuisd

De oude Waaghoofdbrug is vanmorgen naar Nijmegen verhuisd. De stalen fietsers- en voetgangersbrug verbond van 1988 tot 2015 de Waaghoofd aan de Aalmarkt met de Stille Rijn. De brug krijgt een nieuwe bestemming in het park op het terrein van het Radboud UMC.

De brug werd vijf jaar geleden in Leiden vervangen door de Catharinabrug, als onderdeel van het project Aalmarktgebied. Sindsdien lag de Waaghoofdbrug op het terrein van de Ypenburgbocht. De brug werd op de website bruggenbank.nl geplaatst, de nationale marktplaats voor bruggen.

De brug is niet direct naar het park van het ziekenhuis gebracht, gezien deze eerst een opknapbeurt krijgt. “Eerst gaan we de komende maanden tijd besteden aan het verwijderen van de coating en het herstellen van het staalwerk, daarna brengen we een hardhouten dek aan op de brug”, vertelt Jurgen Bruin, projectleider van aannemersbedrijf B. van Hees en zonen. “Als alles volgens planning verloopt, dan wordt de voormalige Waaghoofdbrug begin volgend jaar op locatie geplaatst.”

Circulair
Wethouder Fleur Spijker (duurzame verstedelijking, ruimte en wonen) was bij het uitzwaai-moment van de Waaghoofdbrug aanwezig en benadrukte dat dit een voorbeeld is van de manieren waarop de gemeente Leiden om zoveel mogelijk circulair te werken. Door de brug te hergebruiken wordt de levensduur verlengd en kosten bespaard van eventuele sloop.

Ook Jurgen Bruin onderstreept het belang van dit soort projecten. “Wij zijn van mening dat dit soort projecten erg van belang zijn om de Nederlandse circulaire economie vooruit te helpen. Het natuurlijk fantastisch dat zo’n kenmerkende brug als de Waaghoofdbrug een tweede leven krijgen op een andere locatie in het land”, aldus de projectleider.

Advertentie

Duurzaamheid Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×