In restaurant Het Prentenkabinet kreeg Kroon de versierselen opgespeld door burgemeester Lenferink.

Hoge Koninklijke onderscheiding voor Leidse aidsdokter Frank Kroon

Internist-Infectioloog Dr. Frank Kroon kreeg donderdagavond ter gelegenheid van zijn afscheid van het Leids Universitair Medisch Centrum uit handen van burgemeester Henri Lenferink de versierselen die horen bij de hoge onderscheiding ‘Officier in de Orde van Oranje-Nassau’ uitgereikt. Mede dankzij Kroon’s baanbrekende onderzoeken op het gebied van hiv en aids is een infectie met hiv in tegenstelling tot dertig jaar geleden een chronische ziekte geworden.

Kroon werd in 1983 aangesteld bij het Leids Universitair Medisch Centrum. Eind jaren ’80, tijdens zijn opleiding als internist-infectioloog was aids nog een vrijwel onbehandelbare en stigmatiserende ziekte. “Hij was toen als meelevend en betrokken arts een onvermoeibare steun en toeverlaat voor de vaak jonge, doodziekte patiënten. Talloze internist-infectiologen hebben intussen van hem de knepen van het vak geleerd, met niet-aflatend oog voor de menselijke waardigheid”, zo meldt de gemeente Leiden.

Behandelcentra
Frank Kroon zette zich zijn hele carrière in voor het verbeteren van de kwaliteit van de hiv-zorg binnen en buiten Nederland. Hij verrichte wetenschappelijk onderzoek naar het nut van preventieve vaccinaties in deze patiëntengroep, waarvoor hij in 2000 de Dick Heldprijs uit handen van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst ontving. Hij speelde verder een grote rol bij het verwerven van kennis over hoe personen met hiv zoveel mogelijk beschermd kunnen worden tegen bepaalde infectieziektes.

“De integere wijze waarop hij samenwerkte met de andere collega’s in het veld leidde onder meer tot zijn jarenlange onbezoldigd voorzitterschap van de Nederlandse Vereniging van AIDS behandelaren (thans hiv-behandelaren) en de Stichting hiv-monitoring”, schrijft de gemeente in een bericht over de hoge onderscheiding. “Daarbij was hij intensief bestuurlijk betrokken  bij de ontwikkeling van behandelrichtlijnen en onder andere de oprichting van geaccrediteerde hiv-behandelcentra.” Mede hierdoor bevindt Nederland zich momenteel in de mondiale top-vijf van de hiv-zorg.

Integer
Kroon leverde ook een waardevolle bijdrage aan ontwikkeling van professioneel gedrag, door zijn inzet voor de commissie professioneel gedrag in het LUMC. Hij gaf tien jaar lang ieder jaar een intensieve nascholingsweek in Suriname aan alle lagen van de gezondheidszorg die zich bezig houden met hiv. In Nederland doceerde hij lange tijd aan studenten en gaf hij landelijke hiv-nascholing aan huisartsen en verpleegkundigen.

Frank Kroon heeft exceptionele wetenschappelijke (onderzoeks)prestaties geleverd, is alom hoog aangeschreven als clinicus en is een integer, gerespecteerd en verbindend bestuurder naast bevlogen mentor, opleider en docent. Hij heeft als (co-)auteur een indrukwekkende lijst wetenschappelijke publicaties op zijn naam staan.

Advertentie

Leiden Science


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×