(Foto: ParkeerWekker).

Ook in Leiden: ParkeerWekker waarschuwt als scanauto voorbij rijdt

ParkeerWekker is een app die de scanauto van parkeerbeheer herkent. Gebruikers van de app ontvangen een sms-bericht wanneer de scanauto voorbij rijdt. Na ontvangst van een alert heeft de gebruiker maximaal vijf minuten de tijd om alsnog de betaling uit te voeren.

ParkeerWekker koppelt camera’s, zoals bijvoorbeeld beveiligingscamera’s, via internet aan een zelflerend netwerk dat de auto’s van de parkeerhandhaving herkent. “We willen het systeem zo breed mogelijk opzetten om zoveel mogelijk van de markt te kunnen bedienen. Er zijn al duizenden camera’s in steden, die kunnen we allemaal toevoegen aan het platform,” zegt de woordvoerder.

Iedereen die over een naar buitengerichte camera beschikt kan zich aanmelden om het netwerk te vergroten. Ook wordt gewerkt aan de ontwikkeling van een camera voor in auto’s, met ingebouwde 4G-module. Daarnaast verkoopt ParkeerWekker ook een camera die gebruikers thuis op kunnen hangen en koppelen met het netwerk.

Volgens de ontwikkelaars van de app is het handig om een alert te ontvangen als de gebruiker is vergeten om de parkeer-app aan te zetten. Na ontvangst van een alert heeft de gebruiker volgens ParkeerWekker maximaal vijf minuten de tijd om alsnog de betaling uit te voeren. Een parkeerboete wordt hiermee voorkomen, stelt de ontwikkelaar. Het is echter de vraag of deze speling van vijf minuten in de rechtbank stand houdt als blijkt dat er gebruik wordt gemaakt van een parkeerapp in plaats van een fysiek parkeerkaartje, waarvoor deze speling eerder werd ingesteld.

Toch een boete
“Ondanks dat ParkeerWekker goed getest is en over het algemeen goed werkt, kan het inderdaad voorkomen dat je alsnog een boete krijgt”, licht een woordvoerder toe. “Dit kan komen door een storing in het systeem of als de gemeente op een andere manier de boete heeft opgelegd, bijvoorbeeld door parkeerwachters op de fiets of te voet te laten controleren.” Het gebruik van de app is daarom op eigen risico: “Wij zijn niet aansprakelijk voor de eventuele boetes die je toch ontvangt.”

De app is op dit moment beschikbaar in Leiden, Alphen en den Rijn, Delft en nog zeven andere steden. ParkeerWekker zit nog in de ontwikkelingsfase, en momenteel is er plaats voor vijftig gebruikers om te testen of alles goed werkt. Aanmelden kan via de website Parkeerwekker.nl.

Advertentie

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×