Lachgasverbod ingesteld in Leidse binnenstad

In Leiden is het verboden om lachgas te gebruiken in openbare gebieden in de binnenstad. Dat heeft het stadsbestuur besloten. De overlast de laatste tijd, vooral in parken, is daar de aanleiding voor.

De laatste weken ervaren veel inwoners overlast in met name het Huigpark, onder andere door alcohol- en lachgasgebruik en door te harde muziek. De gemeente en de politie handhaven sinds kort al extra op overlast in de parken, maar nu heeft het stadsbestuur dus ook een verbod op het gebruik van lachgas ingesteld binnen de singels.

Een totaalverbod in de stad is volgens de gemeente niet nodig. “Je moet het probleem aanpakken waar het speelt en dat is in de binnenstad”, zegt een woordvoerder van burgemeester Henri Lenferink tegen mediapartner Omroep West. Volgens de woordvoerder is er bij de gemeente en de politie capaciteit genoeg om het verbod te handhaven. “Mede doordat er nu al extra ingezet wordt op handhaving vanwege de overlast.”

Geen einddatum
Tot wanneer het verbod geldt, staat niet vast. Pas wanneer de overlast afneemt, zal het stadsbestuur het opheffen van het lachgasverbod overwegen. Het CDA in Leiden pleit al lange tijd voor een verbod op lachgas in de stad. Eerder werd al in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) opgenomen dat het stadsbestuur bevoegd is om gebieden aan te wijzen waar een lachgasverbod ingesteld kan worden.

Binnen de singels betekent het gebied dat is gelegen binnen de grens van de Witte Singel ter hoogte van het Galgewater, de Zoeterwoudse Singel, de Nieuwe Rijn, het Rijn- en Schiekanaal, de Oude Rijn, de Herensingel, de Maresingel, de Rijnsburgersingel, de Haarlemmertrekvaart, de Dellaertweg, de Bargelaan, het Stationsplein en het Kort Galgewater.

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×