Burgmeester Lenferink praat de gemeenteraad bij over corona.

Lenferink praat gemeenteraad bij over stijging van aantal coronabesmettingen

Burgemeester Henri Lenferink heeft vanavond in de eerste vergadering van de Leidse raad in museum Naturalis verslag gedaan van de stand van zaken rond corona in Leiden. De burgemeester schoof pas later aan  bij de vergadering. Hij kwam rechtstreeks uit een overleg met de voorzitters van de zes veiligheidsregio’s waar het aantal coronabesmettingen heet hardste oploopt.

“Het ging lang goed in Leiden”, blikte Lenferink terug. “Daar ben ik trots op. Maar de afgelopen weken is de situatie gaan kenteren. Het aantal besmettingen is heel snel toegenomen en nu is Leiden van een stad met een gering aantal besmettingen in de lijstjes naar boven geschoven.

Mooi weer en relatief weinig besmettingen blijken in Leiden zijn keerzijde te hebben. “Waar al die besmettingen vandaan komen, is geanalyseerd en dan zie je wat sommigen al gevreesd hebben. Slordiger gedrag met name onder de groep 16 tot 30-jarigen. En binnen die groep springt de Leidse studentenpopulatie er uit.”

Burgemeester Lenferink over de toename van het aantal coronabesmettingen.

Besmettingen lopen de studenten op tijdens huisfeestjes en hospiteeravonden en ook zijn terugkerende vakantiegangers een bron van besmettingen. Er zijn volgens Lenferink geen andere plekken, zoals bijvoorbeeld de horeca, waar veel besmettingen plaatsvinden. Dat maakt ingrijpen lastig. “De maatregelen hebben veelal betrekking op de openbare ruimte. Maar als het achter gesloten deuren gebeurt, zijn de mogelijkheden beperkt.” Lenferink gaat in elk geval voor het ‘bevorderen van de intrinsieke motivatie’ van mensen om zich weer veel beter aan de maatregelen te houden.

Praeses Cato Colenbrander van Minerva over coronabesmettingen in huizen.

Lenferink vertelde verder dat er intensief contact is tussen de zes veiligheidsregio’s waar het aantal coronabesmettingen het hardste stijgt. Vandaag zijn in overleg met de regio’s landelijke maatregelen afgesproken. Morgen maakt kabinet die bekend.

Advertentie

Leiden Politiek Coronacrisis


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×