Het testmateriaal is bijna niet aan te slepen

Corona: Leiden passeert Rotterdam

Opnieuw zijn de coronabesmettingen in Leiden deze week sneller gestegen dan in andere steden. Sinds enkele dagen worden hier zelfs meer nieuwe besmettingen per inwoner geteld dan in Rotterdam. Een maand geleden scoorde de havenstad nog vier keer zo hoog als Leiden.

In de week van 14 tot 20 september werden in Leiden 170 nieuwe besmettingen met het coronavirus geteld. Het was de derde week achtereen waarin de coronacijfers van de stad vrijwel verdubbelden. De gemiddelde dagscore van 28 nieuwe gevallen is nu zelfs tien keer zo hoog als een maand geleden. En dat terwijl lang niet iedereen met klachten direct getest kan worden.

Kopgroep
Ook buurgemeente Oegstgeest zag deze week een verdubbeling van het aantal nieuwe besmettingen (nu achttien). Rustiger bleef het in Voorschoten, Leiderdorp en Zoeterwoude – met twaalf, zeven en drie nieuwe gevallen. Verder namen in Teylingen, op een steenworp afstand van de Leidse regio, de besmettingen opvallend toe: van 13 naar 36.

Leiden zit nu in de kopgroep van meest besmette steden. Per honderdduizend inwoners gaat het om gemiddeld 23 nieuwe gevallen per dag. Dat is voor het eerst een hogere score dan Rotterdam (21). Het verschil met Den Haag is nog maar klein. Alleen Amsterdam ligt met het aantal besmettingen per inwoner nog een week op Leiden voor.

De trend in nieuwe besmettingen. Bron: RIVM, bewerking @Sleutelstad, Frank Steenkamp

Landelijk namen de nieuwe besmettingen deze week met bijna zestig procent toe tot een aantal van 11.535. Leiden en de GGD-regio Hollands Midden lieten opnieuw een sterkere toename zien, van 85 procent. Het zwaartepunt lag ook deze week bij jong volwassenen, en dan vooral studenten.

Olievlek
Maar intussen begint het virus zich ook als een olievlek onder ouderen te verspreiden. Afgelopen week waren er landelijk alweer ruim tweehonderd coronagevallen in verpleeghuizen. Een voorbeeld uit onze GGD-regio is verpleeghuis Reehorst in Reeuwijk, met 62 bewoners. Daarvan bleek vorige week één op de drie besmet.

Ook de ziekenhuisopnames nemen flink toe. Een week geleden lagen er in heel Nederland 175 coronapatiënten in het ziekenhuis, gisteren was dat aantal verdubbeld tot 327. Er zijn al ziekenhuizen die patiënten moeten verplaatsen naar andere locaties. In onze GGD-regio werden zes mensen met corona opgenomen; vorige week was dat er geen enkele. Twee nieuwe patiënten kwamen uit Leiden. Sterfgevallen waren er in Gouda en Reeuwijk.

Maatregelen
De sterke landelijke toename van besmettingen heeft zoals bekend de laatste dagen tot diverse maatregelen geleid. Cafés in de Randstad moeten vroeger dicht, groepsbijeenkomsten mogen niet meer dan 50 personen tellen en veel instellingen krijgen speciale openingstijden voor oudere en kwetsbare personen.

In Leiden hebben studentenverenigingen hun activiteiten op een zeer laag pitje gezet na een oplopend aantal besmettingen onder hun leden (Minerva) en een illegaal eerstejaarsfeest in het Van der Werfpark (Augustinus).

Pas over een ruime week zal blijken of de nieuwe maatregelen – en vooral: een voorzichtiger gedrag van iedereen – de opmars van het virus hebben afgeremd. De laatste keer dat dat afremmen lukte, was in de tweede helft van augustus. Na twee persconferenties van premier Rutte en minister De Jonge gingen de coronacijfers tien dagen lang omlaag. Maar toen was het nog zomer en was besmetting makkelijker te voorkomen.

Het wordt dus spannend of het met zo weinig harde maatregelen allemaal lukt. Eerst moeten we naar verwachting nog een week door de zure appel van oplopende besmettingscijfers en stijgende ziekenhuisopnames heen bijten. De roep om strengere maatregelen zal dus niet direct verstommen.

Leiden Leiderdorp Oegstgeest Regio Voorschoten Zoeterwoude Coronacrisis De virus-estafette


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×