Commercieel directeur Frank van Dijk van de ABB Bouwgroep en wethouder Fleur Spijker van duurzame verstedelijking op het Werninkterrein dat getransformeerd wordt tot woonwijk. (Foto's: Monique Shaw)

Haalbaarheidsonderzoek woningen op Werninkterrein

Op het Werninkterrein tussen spoor en Rijn komt een woonwijk met circa zeshonderd woningen. Alleen met zo’n aantal is de transformatie van het terrein rendabel. Dat werd eerder al duidelijk toen de raad een presentatie kreeg van de voorlopige plannen die ontwikkelaar ABB Bouwgroep voor het gebied op papier heeft gezet.

Om zo’n groot aantal woningen te kunnen realiseren zijn flinke investeringen nodig in de infrastructuur rond het terrein. Zo moet er een tweede ontsluitingsweg komen. Bij voorkeur via een tunnel onder het spoor richting de Hoge Mors. Verder is het de ambitie van de gemeente om de woningen zo duurzaam mogelijk te maken en ook dat gaat gepaard met dusdanige investeringen dat de rekensom nog niet rond was.

Tot vorige week. Toen werd bekend dat de gemeente Leiden ruim tien miljoen rijksgeld krijgt voor onder meer woningbouw op het Werninkterrein. Dat helpt zeker om de zogenoemde ‘onrendabele top’ te dekken. Dat is dat deel van de ontwikkelkosten, waar geen opbrengsten tegenover staan, omdat ze bijvoorbeeld niet helemaal kunnen worden doorberekend in de huur- op koopprijs van de huizen.

De gemeente Leiden en ontwikkelende bouwer ABB Bouwgroep hebben deze week een overeenkomst gesloten om samen de haalbaarheid van de herontwikkeling van het Werninkterrein te onderzoeken. Het braakliggende terrein gaat plaats bieden aan wonen werken en recreëren. Daarbij horen ook groen, parkeren en voorzieningen. “De verschillende varianten zijn zeker nog niet in beton gegoten”, zegt wethouder Spijker met een knipoog naar de vroegere functie van het terrein van de voormalige betoncentrale. Op zaterdag 10 oktober worden de varianten gepresenteerd. Meer informatie daarover staat op doemee.leiden.nl.

Meer informatie over het project is te vinden op www.leiden.nl/werninkterrein en www.abbbouwgroep.nl.

Het Werninkterrein zoals het er nu bijligt. Het doet voornamelijk dienst als opslag voor bouwmaterialen en tijdelijk ook voor de woonunits die deze week worden neergezet aan de Verdamstraat. (Foto’s: Chris de Waard).

 

Leiden Werninkterrein


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×