De parkeerplaatsen aan de linkerhelft van de foto, moeten volgens de gemeente verdwijnen. (Foto: Jan-Jaap de Haan).

Bewoners Professorenwijk stomverbaasd over verdwijnen parkeerplekken Roomburgerlaan

Bewoners van de Roomburgerlaan in de Leidse Professorenwijk zijn onaangenaam verrast door het feit dat de gemeente bij het aanpakken van de riolering, ook parkeerplaatsen laat verdwijnen. Volgens hen is de gemeente niet transparant geweest, omdat het verdwijnen van de parkeerplaatsen pas aan het licht kwam toen zij meerdere keren ‘hadden doorgeklikt’.

De gemeente wil bij het aanpakken van het riool ook de openbare ruimte opnieuw inrichten. Zo moet de straat flink vergroend worden en goed aan afwatering gedacht worden, zodat de wijk klimaatbestendig wordt. Dat daarvoor parkeerplaatsen worden opgeofferd, is maar moeilijk te ontdekken in de documenten op de site ‘doemee.leiden.nl’. Terwijl de webpagina juist bedoeld is om Leidenaren bij het bestuur van de stad te betrekken. Dat er ook wordt gedacht aan eenrichtingsverkeer, verbaasde de bewoners ook behoorlijk.


Nieuws071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met bewoner Jan-Jaap de Haan over de parkeerperikelen in de Roomburgerlaan en omliggende straten.

Bewoner van de Roomburgerlaan Frederik Zevenbergen stelde de plannen aan de kaak in een nietsontziend facebookbericht. “Zonder dat ik ook maar íéts heb gehoord van de gemeente Leiden wordt heel sneaky een onderzoek uitgezet om de parkeerplaatsen van mijn buren en mij weg te bestemmen”, schrijft de bewoner, die tevens Leids raadslid was voor de VVD. “Beste Ashley North (wethouder verkeer, red.) als je zo tegen auto’s bent wees dan een vent en kom dat recht voor z’n raap vertellen. Participatie is al een wassen neus in Leiden, dit is de overtreffende trap.”

De plekken die wat de gemeente betreft in de nieuwe situatie verdwijnen, zijn de ‘semiofficiële parkeerplaatsen’ langs de groenstrook van de laan. “Om te voorkomen dat er gevaarlijke situaties ontstaan, parkeren sommige automobilisten hun voertuig deels op het gras”, vertelt mede-buurtbewoner Jan-Jaap de Haan. “De laan wordt namelijk druk gebruikt door fietsers die bijvoorbeeld onderweg zijn naar de tennis of hockey.” De Haan pleit juist voor het duidelijker vormgeven van deze parkeerplekken.

Bondscoaches
“Het probleem is dat er een bewonersbrief verstuurd is, waarin met geen woord gerept wordt over parkeerplaatsen, het woord ‘parkeren’ komt er niet eens in voor. We ontvingen een uitnodiging voor een informatieavond over de vernieuwing van de riolering aan de Roombgurgerlaan. Op die infoavond kwam welgeteld één bewoner. Want vervanging van het riool, dat maakt de bewoner natuurlijk weinig uit, die denkt ‘wat moet dat moet’. Als in die brief ook vermeld was dat er parkeerplaatsen verdwijnen en eenrichtingsverkeer wordt ingevoerd, dan weet ik zeker dat er véél meer bewoners waren komen opdraven. Dan heb je opeens een land vol bondscoaches”, stelt De Haan, die van 2007 tot 2014 namens de CDA wethouder was van Leiden. “De gemeente had hier veel transparanter in kunnen zijn.”

Het klimaatbestendig maken van de straat, is volgens mede-buurtbewoner Jan-Jaap de Haan geen probleem. “Dat kan prima in combinatie met het behouden van het aantal parkeerplekken. Je kunt daarbij denken aan grastegels.” Dat zijn een soort tegels met een raster, zodat het gras ertussen kan blijven groeien, wat ervoor zorgt dat afwatering goed kan plaatsvinden. “Wij reiken onze hand uit naar de gemeente, we willen graag meedenken.”

Raadsvragen
Inmiddels hebben raadsleden Roeland Storm (CDA) en Tom Leest (VVD) schriftelijke vragen gesteld over de gang van zaken in de Leidse Professorenwijk. Zij vragen zich af waarom de bewoners niet zijn benaderd, terwijl de aanpak van burgerparticipatie al behoorlijk onder vuur ligt in de gemeente.

Leiden Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×