Wethouder Marleen Damen te gast in Politiek071.

Stadsbestuur gaat in gesprek met boze buurtverenigingen

Het Leidse stadsbestuur gaat binnenkort in gesprek met de acht wijkverenigingen die onlangs het vertrouwen in de gemeente opzegden. Dat zegt wethouder Marleen Damen (Wijken) in Politiek071. Ook komt er op aangeven van de gemeenteraad een onderzoek naar de manier waarop bewoners kunnen participeren in plannen van het stadsbestuur.

Op het stadhuis werd verrast gereageerd op de brief van de acht Leidse buurtverenigingen, zegt Damen. “Eerder waren er al wel zorgen geuit over dat het proces niet lekker liep, maar we schrokken hier wel van.” Daarom is er al vrij snel gevraagd om toch in gesprek te komen over de zorgen die de buurtverenigingen hebben. “Wij hebben meteen gezegd: we willen van hen zelf horen wat er aan de hand is. Als we in gesprek kunnen over hoe we het beter kunnen doen, dan is dat altijd welkom.”

Drie wethouders
Volgens Damen, die het aanspreekpunt is van de wijkverenigingen in de stad, vervullen de bewonersgroepen een belangrijke rol. “Ze zijn de oren en ogen van een wijk en kunnen aangeven als er iets speelt. Aan de andere kant zijn ze voor ons het eerste aanspreekpunt als er iets gebeurt in de buurt.” Daarom wil Damen, die hierin samen optrekt met wethouders Ashley North (Participatie) en Yvonne van Delft (Binnenstad), de relatie zo snel als mogelijk herstellen. “Je mag het met elkaar oneens zijn, maar in vind dat je dan wel in gesprek moet blijven.”


Wethouder Marleen Damen in gesprek met Politiek071-presentator IJsbrand Terpstra

Afgelopen week opperde de lokale VVD om te onderzoeken hoe het ervoor staat met participatie in de stad. De liberalen kregen daarbij de steun van de voltallige gemeenteraad, waarmee dat onderzoek binnenkort van start kan. Een goed idee, vindt Damen. “Als dat onderzoek kan helpen om ons een spiegel voor te houden, dan is dat meer dan welkom. Soms kan het helpen dat vreemde ogen kijken naar hoe we dat doen met elkaar in deze stad.”

Teleurstellend
De extra aandacht die het stadsbestuur voor participatie heeft, is niet voor niets. Dat concludeert Damen ook nog na het lezen van de brandbrief. “Wat in ieder geval lukt is dat we onze stinkende best doen om mensen te betrekken. Je ziet dat we een goede poging wagen.” Toch blijft het zoeken naar een manier om naar bewoners te luisteren, ook als duidelijk is dat niet iedereen z’n zin zal krijgen. “Het kan teleurstellend zijn als jouw input niet in een uiteindelijk plan terecht komt. Dat begrijp ik goed”, zegt Damen.

Het gesprek met de buurtverenigingen zal door de drie verantwoordelijk wethouders later deze maand worden gevoerd. Dan zal duidelijk moeten worden of de zorgen van de bewoners zijn weggenomen en er alsnog een inhoudelijk gesprek kan plaatsvinden over de het idee voor een Autoluwe Binnenstad.

Leiden Politiek Buurtverenigingen praten niet meer


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×