(Foto: Pixabay).

Gefeliciteerd! Vandaag zijn er 298 Leidse inwoners jarig

In Leiden zijn per dag gemiddeld 274 mensen jarig. De negende maand van het jaar telt gemiddeld het meest aantal jarigen (284) per dag in de Sleutelstad. Volgens de Verjaardagkalender 2020 van het CBS vieren vrijdag zo’n 298 inwoners van Leiden hun verjaardag.

Op 30 maart zijn de meeste verjaardagen in Leiden. Dan blazen 328 jarigen gemiddeld veertig kaarsjes uit op de verjaardagstaart. In een niet schrikkeljaar is Eerste Kerstdag de dag met het minst aantal verjaardagen (197). Welgeteld 61 Leidenaren konden dit schrikkeljaar eindelijk weer eens officieel hun verjaardag vieren op de schrikkeldag 29 februari.

In Oegstgeest klinkt vandaag een hoera voor 51 jarigen, dat zijn er omgerekend 24 per 10.000 inwoners. Vergeleken met Leiden en andere buurgemeenten heeft Oegstgeest hiermee het minst aantal jarigen op 25 september. Het feestje met het meest aantal jarigen wordt vandaag gedeeld door Leiden en Voorschoten met elk 30 jarigen per 10.000 inwoners.

Administratieve opgave
Voorschoten is ook de gemeente met het hoogste (9) aantal personen per 10.000 inwoners die jarig zijn op 29 februari. In de andere gemeenten ligt dat aantal rond de vijf personen die eens in de vier jaar ‘jarig’ zijn. Zoeterwoude is een gemeente met twee uitersten, het kent zowel het hoogste aantal jarigen (44) als het minst aantal (15) per 10.000 inwoners op één dag.

Het werkelijk aantal jarige mensen ligt in Leiden overigens ongeveer twintig procent hoger dan door het CBS gepubliceerd. Dit komt omdat het Centraal Bureau voor de Statistiek alleen de verjaardagen van mensen telt die op 1 januari 2020 in Nederland stonden ingeschreven én die in Nederland zijn geboren. Deze keuze heeft het CBS gemaakt vanwege de vaak voorkomende administratieve opgave van de geboortedag van niet Nederlanders.

Benieuwd met hoeveel mensen jij je verjaardag tegelijk viert? Zoek het op in de Verjaardagskalender 2020!

Cultuur Maatschappij Regio


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×