Peter Glasbeek stapte in juni in een online raadsvergadering op.

Peter Glasbeek weer wethouder, maar brede steun ontbreekt

Drie maanden nadat hij opstapte, is Peter Glasbeek (Progressief Oegstgeest) donderdagavond weer tot wethouder gekozen in Oegstgeest. Aan brede steun daarvoor in de gemeenteraad ontbreekt het echter. De voltallige oppositie stemde tegen zijn installatie en zelfs een raadslid uit de coalitie van VVD, PrO en CDA ziet het niet zitten.

Voorafgaand aan de stemming over de nieuwe wethouder, moesten de coalitiepartijen eerst uitleggen waarom de ruzie over landgoed Endegeest opeens weer was bijgelegd. “Wat is er over Endegeest afgesproken door de burgemeesters en wethouders van Oegstgeest en Leiden waardoor iedereen nu zo enthousiast is?”, vroeg Eelke van den Ouweelen (Lokaal Oegstgeest) zich af. En ook D66 en Hart voor Oegstgeest (HvO) vroegen zich af waar de coalitiecrisis eigenlijk goed voor is geweest.

“We hebben nadere afspraken gemaakt die beter zijn voor het dorp”, probeerde Melanie van Driel (PrO) dat uit te leggen. Ook VVD en CDA focusten op de hernieuwde afspraken in het ‘Nader Coalitieakkoord’, maar lieten weinig los over dé kwestie waar de coalitie in juli over viel: woningbouw op landgoed Endegeest. Het was VVD-fractievoorzitter Sven Spaargaren die in de laatste minuten van het debat liet doorschemeren meer te weten. “Maar ik voel me niet vrij om daar in het openbaar over te spreken.” Wethouder Matthijs Huizing, die nu over landgoed Endegeest gaat, komt binnen een paar weken met een mededeling aan de raad.

Kringloop
Ook de integriteit van terugkerend wethouder Glasbeek bleef niet onbesproken. Hart voor Oegstgeest verzocht de burgemeester afgelopen week om een onderzoek naar het handelen van Glasbeek in het Endegeest-dossier. Maar Jaensch ziet ‘geen vermoeden van een schending van de bestuurlijke integriteit’ en benadrukte dat de gemeenteraad altijd het laatste woord heeft gehad. “Ik zie dus geen belemmeringen voor zijn positie als wethouder”, concludeerde Jaensch.

Voor die mededeling moest Glasbeek nog wel zijn positie als lid van de Raad van Toezicht van kringloopbedrijf Het Warenhuis opzeggen, omdat die in de toekomst mogelijk kan leiden tot belangenverstrengeling met de nieuwe taakverdeling binnen het college. Dat afscheid is genomen, waarmee de Leiderdorpse Glasbeek tot ‘benoembaar als wethouder’ werd verklaard.

Crisis
De stemming door de raadsleden, die fysiek op het gemeentehuis moest gebeuren waardoor de online vergadering bijna een uur werd geschorst, verraste vriend en vijand. Naast de voltallige oppositie, stemde ook één van de raadsleden uit de coalitie tegen. “Dat choqueert”, zei Elfred Bus van D66, die eerder op de avond al zijn bedenkingen uitte bij het vermeende herwonnen vertrouwen binnen de coalitie. De oppositieleider moest echter al snel concluderen dat ‘wij niet uit de coalitie kunnen stappen’. “We laten het wegen van de uitslag dus over aan Glasbeek en de coalitiepartijen.”

Vrijdag gaat Glasbeek dus, zij het met de minimale steun van de gemeenteraad, weer aan de slag als wethouder. Of daaronder een basis van vertrouwen ligt tussen de coalitiepartijen, is voor de oppositiepartijen niet duidelijk geworden. “Ik wil weten of er bij het minste of geringste straks niet weer een wethouder met z’n portefeuille gaat zwaaien”, verwoordde Eelke van den Ouweelen van Lokaal Oegstgeest die zorg. En D66: “Ik vind het zorgelijk dat er een crisis nodig was om tot nadere afspraken binnen de coalitie te komen.”

Advertentie

Oegstgeest Politiek Toekomst Endegeest en Overgeest


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×