Afbeelding ter illustratie, serie overtredingen noodmaatregelen. (Foto: Emile van Aelst).

Aantal coronaovertredingen in Leiden boven landelijk gemiddelde

Sinds de invoering van de corona noodverordeningen op 16 maart, heeft het Openbaar Ministerie bijna 160 strafbeschikkingen uitgeschreven aan mensen die in Leiden zijn betrapt op het niet naleven daarvan. Dit aantal is bijna een kwart van het totaal (661) in de regio Hollands Midden. Daarnaast zijn in de regio vanaf 1 juni in totaal acht beschikkingen uitgeschreven voor het niet of onjuist dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer.

Het OM beoordeelt de processen-verbaal die zijn opgemaakt door politieagenten of BOA’s. Op de peildatum 13 september waren landelijk circa 18.800 strafbeschikkingen uitgevaardigd vanwege overtreding van de noodverordeningen en het onjuist gebruik van een mondkapje in het openbaar vervoer. Omgerekend zijn dit tien boetes per 10.000 inwoners. In Leiden ligt het aantal boetes op 12,5 per 10.000 inwoners, hoger dan het landelijk gemiddelde en flink hoger dan het gemiddelde in de regio Hollands Midden (8,5).

Buurgemeenten
Het aantal processen-verbaal voor het overtreden van de noodverordeningen ligt in de buurgemeenten lager dan het regionaal gemiddelde. Opvallend detail: er zijn geen overtredingen van de mondkapjesplicht geconstateerd. De meeste overtredingen in de regio Hollands Midden zijn gemaakt in de gemeente Alphen aan den Rijn (275), dat zijn er per 10.000 inwoners ongeveer 25.

Bezwaar maken
Sinds 16 maart 2020 is landelijk 6.872 keer bezwaar gemaakt tegen een strafbeschikking van het overtreden van een noodverordening. De officier van justitie beoordeelt deze zaken en neemt vervolgens een beslissing om de zaak voor de rechter te brengen of te vernietigen van de strafbeschikking. De eerste zaken die aan de rechter worden voorgelegd komen deze week op een zitting bij de rechtbank.

Misdrijfzaken
Vanaf het begin van de coronacrisis zijn er bij het OM 337 corona gerelateerde misdrijfzaken binnengekomen. Bij de meeste misdrijfzaken zijn politieagenten, BOA’s en medewerkers van een ziekenhuis, openbaar vervoer en winkelpersoneel het slachtoffer. Het gaat om bedreiging en geweld zoals bijvoorbeeld verdachten die winkelpersoneel of agenten in het gezicht spugen of hoesten. Om hoeveel personen het gaat in de Leidse regio is door het OM niet bekend gemaakt.

Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×