Edwin Haasbroek brengt de Band of Liberation in beeld voor de speciale Taptoefilm die dit jaar de echte optocht door de stad vervangt. (Foto's: Gerry van Bakel).

Digitale Taptoe moet gemis traditionele rondgang van het Leidse verenigingsleven verzachten

Eén minuut kregen de verenigingen van de 3 October Vereeniging om hun club te portretteren in de Taptoefilm. Omdat de optocht op de vooravond van Leidens Ontzet dit jaar niet door kan gaan, is er een televisieversie gemaakt. In een kort filmpje mogen de verenigingen zich laten zien. Als rode draad loopt, rolt of glijdt er een roodgekleurd wiel met de Leidse sleutels erop door het beeld.  Op vrijdag 2 oktober te zien om half acht, het tijdstip dat normaal de start van de Taptoe markeert. Onder andere op Sleutelstad.tv.

De Taptoe is voor sportverenigingen, muziekkorpsen, scoutinggroepen en andere clubs een mooie gelegenheid zich te tonen aan het publiek. Het evenement wordt vaak beschreven als een optocht waarbij de ene helft van Leiden meeloopt en de andere helft aan de kant staat te kijken. Dit jaar is alles anders en dus ook de Taptoe. Al voor de zomervakantie werd de fysieke optocht afgelast. In plaats daarvan werd aan de verenigingen gevraagd een filmpje te maken van een minuut waarin ze onder andere laten zien wat ze allemaal missen vanwege het coronavirus.


Een reportage van Gerry van Bakel over de digitale Taptoe 2020.

Minke Dreef van circusschool Miloco merkte dat een minuut wel heel erg kort was. “Toen we onze introductie hadden opgenomen zaten we er al overheen. We hopen dat ons filmpje laat zien hoe enthousiast we zijn. Dat het plezier eraf spat, terwijl we ondertussen hele knappe dingen doen.” Bij korfbalvereniging Pernix kozen ze voor archiefbeelden om het ultieme familiegevoel van hun club te kunnen laten zien.

“Er valt natuurlijk veel te vertellen over ons honderdjarig jubileum”, zegt filmmaker Sander Neuteboom, “maar wij wilden vooral de sfeer laten zien en dat kon het beste met het beeldmateriaal dat we al hadden. Ik denk dat het anders te geforceerd was geworden.” Voorzitter Tom van Alphen vertelt dat daags na de afkondiging in maart dat alle sportaccommodaties dicht zouden gaan, zowel het eerste als het tweede team een kampioenswedstrijd hadden. “Die kampioensfeesten gingen niet door, dat was wel een tegenvaller. Gelukkig zijn we wel gepromoveerd.”

Mooi tijdsbeeld
De Taptoecommissie van voetbalvereniging DoCoS, Brenda Pauw en Manon Visser, organiseerde een eigen optocht op een van de velden van de voetbalclub. “We hadden alle kinderen gevraagd te komen en zij vormen samen op de tribune de letters DOCOS. Het was heel gezellig.” Maar er gaat niets boven een echte Taptoe, vindt Manon. “Volgend jaar weer lekker drie uur door de stad slenteren en moeie beentjes krijgen. Leiden komt naar Leiden kijken. Dat is toch het allermooiste.”

Simon Dubbelaar van de Band of Liberation had dit jaar heel wat extra optredens op de kalender staan vanwege de viering van 75 jaar bevrijding. “Is allemaal niet doorgegaan natuurlijk.” Daarbij valt het gemis van de Taptoe wellicht in het niet. “Het is jammer. We doen wel mee met een filmpje voor de digitale Taptoe. Mij maakt niet zoveel uit wat er gefilmd wordt. Iedereen kent de Band of Liberation wel.”

Edwin Haasbroek is een van de kartrekkers van de Taptoefilm namens de 3 October Vereeniging. “De Vereeniging wilde een digitale taptoe, dus we hebben alle verenigingen gevraagd een minuut film aan te leveren en dat is tot een geheel verwerkt. We hadden een wiel laten maken met het wapen van Leiden erin, en dat wordt steeds aan elkaar doorgegeven. Het was heel erg veel werk. Je moet mensen echt achter hun broek zitten. Maar ik denk dat het resultaat heel erg goed is geworden en dat geeft veel voldoening. En het geeft natuurlijk een mooi tijdsbeeld.”

Vrijdag 2 oktober om 12.00 uur begint de live-stream van de 3 October Vereeniging, de Taptoefilm is ’s avonds om 19.30 uur te zien. Onder andere via Sleutelstad.tv en Ziggo kanaal 46.


In Sport071 van 30 september zijn uitgebreidere interviews te horen met Edwin Haasbroek, Simon Dubbelaar, Minke Dreef en Jeroen, plus twee leden (circus Miloco), Sander Neuteboom en Tom van Alphen van Pernix en Brenda Pauw en Manon Visser van DoCoS.

 • Band of Liberation oefent marcheren op muziek.
  Band of Liberation oefent marcheren op muziek.
 • Tom van Alphen en Sander Neuteboom van Pernix
  Tom van Alphen en Sander Neuteboom van Pernix
 • Minke Dreef circus Miloco
  Minke Dreef circus Miloco
 • Brenda Pauw en Manon Visser van DoCoS
  Brenda Pauw en Manon Visser van DoCoS

 

Advertentie

Leiden Sport Leidens Ontzet 2020


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×