COC laat Coming Out Dag niet ongemerkt voorbij gaan

Zondag is het Coming Out Dag. “Jaarlijks een enorm belangrijke dag om extra aandacht te vragen voor de sociale acceptatie van seksuele en genderdiversiteit en om te benadrukken dat iedereen zichzelf mag en kan zijn”, zegt Debbie Helaha van COC Leiden. De voorzitter van de belangenvereniging voor de LHBTI-gemeenschap in onze regio staat voor een ingewikkelde opgave: want hoe vier je Coming Out Dag met alle aangescherpte coronamaatregelen?

Sommige dingen kunnen natuurlijk altijd. In Leiden en omstreken wappert ook dit weekend bij gemeentehuizen, scholen, bedrijven, organisaties en individuen de regenboogvlag. “Een belangrijke en zichtbare steun voor de lhbti+-gemeenschap”, zegt Helaha, “de regenboogvlag staat voor de enorme diversiteit van de lhbti+-gemeenschap.”

Dit jaar hijst COC Leiden voor het eerst ook de progress regenboogvlag, ontworpen door grafisch ontwerper Daniel Quasar (VS) die hiermee meer nadruk wilde leggen op inclusie en vooruitgang. “We willen hiermee laten zien dat we ons bewust zijn van de moeilijke positie waarin bi-culturele (bruine en zwarte) LHBTI+-personen en transpersonen vaak zitten. Zeker in deze tijd waarin racisme en discriminatie een belangrijke plek innemen in het maatschappelijk debat. We willen daarmee ook laten zijn dat ook wij hard werken aan een zo divers en inclusief mogelijk COC. Een plek waar iedereen zich thuis voelt. Gezien en erkend.”

Activiteiten
Dit weekeinde wappert de regenboogvlag onder andere bij het gemeentehuis van Katwijk en op zondag wordt deze ook gehesen bij de vuurtoren in Noordwijk. Via sociale media besteedt het COC Leiden veel aandacht aan Coming Out Day en er loopt ook een campagne op circa vijftig middelbare scholen in de Leidse regio. Die zijn verrast met een speciaal Coming Out Dag-pakketje.

Zaterdag is er een ‘Come Out Live stream’ met DJ Starsweet vanuit café de Kroon en op zondag 11 oktober volgt nog de lancering van de Leidse Regenboogwandeling. Een route langs een aantal plekken in de binnenstad van Leiden, die belangrijk zijn geweest in de ruim vijftig jaar lange geschiedenis van de Leidse homo-emancipatie.

Kunstwerk
Onlangs is in Leiden het traject voor een LHBTI/Diversity-kunstwerk in de openbare ruimte officieel gestart. Het kunstwerk moet de status van Leiden als Regenbooggemeente benadrukken en een bijdrage leveren aan de zichtbaarheid en acceptatie van de LHBTI+-gemeenschap. Het kunstwerk wordt gesteund door de gemeente Leiden en gefinancierd door het Lucas van Leyden Fonds. Dat is het Leidse fonds voor kunst in de openbare ruimte.

*) LHBTI+ staat voor lesbi, homo, bi, trans-, intersekse personen en iedereen die zich niet als hetero of cisgender identificeert zoals bijvoorbeeld non-binair, a-seksueel, panseksueel.

Leiden Leiderdorp Maatschappij Oegstgeest Regio Voorschoten Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×