De studentenflat aan de Rijn en Schiekade. (Foto: Chris de Waard).

GroenLinks en VVD willen oplossing voor overlast Rijn en Schieflat

Er moet een oplossing komen voor de onenigheid tussen studenten en buurtbewoners op de Rijn en Schiekade. Dat vinden de fracties van GroenLinks en de VVD. Omwonenden rond de befaamde studentenflat klagen al langer over geluidsoverlast, terwijl studenten zich zorgen maken over de forse sancties die verhuurder DUWO neemt en dreigt te nemen.

De studentenflat aan de Rijn- en Schiekade, in de volksmond ook wel de ‘bierflat’ genoemd vanwege de grote aantallen kratjes bier die op het balkon staan, is onder studenten berucht om de studentenfeestjes die er gegeven worden. In de grote woonkamers is veel ruimte voor feestjes, die regelmatig geluidsoverlast opleveren voor de bewoners van de statige huizen verderop in de straat. De afgelopen tijd namen de klachten daarover richting politiek en media weer toe.

De twee fracties willen nu van burgemeester en wethouders weten wat de gemeente doet om het iedereen in de straat naar de zin te maken. “Bent u bereid om zich in te zetten voor bemiddeling tussen buurtbewoners en studenten om de verhoudingen te verbeteren?”, vragen de raadsleden Ivo van Spronsen, Alex Friso (beiden GroenLinks) en Maarten de Crom (VVD), die ook benieuwd zijn of de politie al betrokken is in eerder overleg.

Afsluiten balkondeur
De raadsleden willen ook weten of het klopt dat er na meldingen van geluidsoverlast als straf het balkon van enkele verdiepingen is afgesloten en of er tegen bewoners van de Rijn- & Schieflat is gezegd dat hun huur mogelijk wordt opgezegd. “Bent u het met ons eens dat beide genoemde sancties niet proportioneel zijn en met name in coronatijd onwenselijk zijn? En worden er op deze manier geen bewoners van de flat geraakt die de overlast niet aan te rekenen valt?”

Verhuurder DUWO zit al lang met de situatie in haar maag. Jaren geleden werden er al gesprekken georganiseerd tussen vertegenwoordigers van de flat en de buurt en moesten nieuwe bewoners van de flat een document ondertekenen met richtlijnen voor huisfeesten. Daaruit blijkt ook dat de sanctie waar de raadsleden naar vragen, werd toegepast. “Bij een overlastmelding zal na het negeren van één waarschuwing de balkondeur voor minimaal een half jaar worden afgesloten”, staat in zo’n afsprakenset uit 2013.

Isolatie
De raadsleden willen daarom dat de gemeente bij verhuurder DUWO gaat aandringen op structurele maatregelen om geluidsoverlast te voorkomen. Er wordt voorgesteld om de flat uit 1964 beter te isoleren. “Wat ons betreft gaat de gemeente met de verhuurder kijken hoe de studentenhuisvesting aan de Rijn- & Schiekade voor studenten en omwonenden voor de toekomst zo comfortabel, geluidsarm en duurzaam mogelijk gemaakt kan worden.”

Burgemeester en wethouders reageren normaal gesproken binnen zes weken op schriftelijke vragen van raadsleden.

Leiden Maatschappij Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×