Matilde Zijp schildert en tekent op vellen beschreven papier en bewaart op die manier oude handschriften. (Foto's: Gerry van Bakel).

Expositie Erfenis: kunst op een beschreven blad in Old School

Blad na blad volgeschreven met namen of nummers, werktekeningen die nooit zijn uitgevoerd, oude agenda’s, vellen met bladmuziek. Voor Matilde Zijp was de nalatenschap van haar vader een onverwachts cadeautje. “Ik vind het mooi  om zijn handschrift te bewaren en te verwerken tot iets nieuws”, zegt Zijp, staand in het tentoonstellingslokaal in galerie Old School waar nog tot 1 november haar expositie ‘Erfenis’ te zien is.

Waarom haar vader al die namen opschreef, weet Zijp niet. “Ik wist niet eens dat hij dat deed. Mijn jongere zus wist het wel, maar het waarom is nooit met hem besproken. Volgens mij nam hij die namen over uit de krant. Uit overlijdensberichten en het nieuws. Vaak zie ik dat mensen proberen die namen te lezen, dat doe ik zelf niet. Ik vind het een mooi handschrift en dat is best bijzonder als je bedenkt dat mijn vader eigenlijk linkshandig was maar op school gedwongen werd om met rechts te schrijven. Dat is er letterlijk uitgeslagen.”


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met kunstenaar Matilde Zijp over haar expositie ‘Erfenis’ in galerie Old School.

De oude werktekeningen zijn verwerkt tot collages waarbij laag over laag is aangebracht. “Later heb ik daar ook postzegels aan toegevoegd. Die verzamelde mijn vader namelijk ook. En ook vogelfiguren, want mijn vader hield ook erg veel van vogels.” Zo worden de werken een soort samengesteld stuk erfenis. Een nieuwe nalatenschap. “Daar zou ik wel meer mee willen doen”, zegt Zijp, “ik zie dat dit werk mensen fascineert. En heel veel mensen hebben thuis agenda’s, brieven, schriften liggen. Zaken die je bewaart omdat je ze niet zomaar weg wilt gooien. Mooi materiaal waar ik wel mee aan de slag wil.”

Zijp beperkt zich daarbij niet tot beschreven papier. “Ik kan ook goed uit de voeten met textiel. Soms gebruik ik ook oude kleding en borduurwerken om iets nieuws te maken. Ik houd niet van weggooien. Ik hergebruik graag.”

De tentoonstelling ‘Erfenis’ is nog te zien tot en met zondag 1 november in galerie Old School, Pieterskerkhof 4a, Leiden. Old School is open op vrijdag, zaterdag en zondag van 11.00-18.00 uur. Toegang is gratis.

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×