Nieuwe coronarecords, ook onze GGD-regio nu ‘ernstig’

In heel Nederland zijn afgelopen week recordaantallen besmettingen en ziekenhuisopnames door het coronavirus geteld. Leiden en omgeving waren daarop geen uitzondering. Ook in Hollands Midden, waar onze regio onder valt, geldt nu officieel het risiconiveau ‘ernstig’. Dat betekent dat hard ingrijpen nodig is.

De hoop op een stabilisatie of daling van het aantal nieuwe besmettingen lijkt nu de bodem ingeslagen. Zowel het kabinet als de Leidse burgemeester Lenferink, voorzitter van de veiligheidsregio, gaven de laatste dagen aan dat een snelle afvlakking van de besmettingscurve nu nodig was. Anders waren strengere maatregelen tegen verspreiding van het virus onvermijdelijk.

Records
De cijfers zeggen genoeg. Deze week werden er landelijk bijna 39 duizend nieuwe besmettingen geteld. Zaterdag werd het dagrecord op 6504 gezet. Zondag lag het aantal ruim honderd lager, maar dit betekende niets vergeleken met de scherpe toename van eerdere dagen. Het tempo van de besmettingen neemt eerder toe dan af. Vorige week stegen de landelijke cijfers maar 36 procent, nu 60. De cijfers verdubbelen nu elke tien dagen. Kort geleden duurde dat nog meer dan twaalf dagen.

Leiderdorp
Ook Leiden noteerde records. De stad telde 321 nieuwe besmettingen, één derde meer dan vorige week. In de buurgemeentes steeg het relatief harder, van 122 naar 210. Vooral Leiderdorp viel op, met een ruime verdubbeling tot 88 nieuwe gevallen. Dat waren er zelfs twaalf keer zo veel als drie weken terug. Samen met Katwijk en Gouda hoort Leiderdorp bij de zeldzame gemeentes met meer dan 300 nieuwe besmettingen per honderdduizend inwoners.

Oegstgeest en Voorschoten zagen met 53 en 52 de nieuwe besmettingen ook flinke toenemen, met zo’n zestig procent. Alleen in Zoeterwoude was er een lichte daling van 18 naar 13 nieuwe gevallen. De virusuitbraak bij Heineken lijkt daar wat uitgedoofd.

Ziekenhuizen
Zoals burgemeester Lenferink donderdag al zei, is juist het aantal besmettingen bij ouderen recent sterker toegenomen. En dat leidt nu dan ook tot een sterke stijging van de ziekenhuisopnames. Deze week werden zeven inwoners van Leiden en buurgemeenten opgenomen, tegen drie vorige week. Het aantal ziekenhuisopnames van de grote GGD-regio steeg nog sterker, van 8 naar 28.

Landelijk liggen nu al meer dan 1.200 coronapatiënten in de ziekenhuizen. Het goede nieuws is dat het aandeel patiënten op de intensive care voorlopig veel lager is dan bij de vorige golf en dat er ook minder mensen aan Covid-19 sterven. Toen was er een gekmakend hoge piek van ruim 1.500 IC-patiënten, nu ligt dat aantal rond de 250. Maar de grote coronadrukte op de ‘gewone’ verpleegafdelingen laat zich wel voelen en dat heeft nu ook al gevolgen voor andere groepen patiënten.

Zorg geschrapt
De ernst van de situatie werd dit weekend onderstreept door een pijnlijke beslissing van de ziekenhuizen in de regio. Vanwege de groeiende stroom coronapatiënten schrappen ze per direct veertig procent van alle overige, ‘reguliere’ zorg. In augustus werd nog alom uitgesproken dat ziekenhuizen zo’n besluit zo lang mogelijk zouden uitstellen, maar nu kunnen ze er toch niet meer omheen.

Verplaatsing van patiënten naar minder zwaar getroffen regio’s wordt intussen steeds lastiger. Want de coronagolf heeft zich de laatste weken verder over het land verspreid. Afgelopen zaterdag gingen vier westelijke regio’s, waaronder Hollands Midden, van oranje naar rood (of: ernstig). En de laatste vier regio’s in het zuiden en oosten van het land die nog op geel stonden, gelden nu als oranje, of: ‘zorgelijk’. De druk van corona wordt nu overal in het land gevoeld.

Dinsdagavond komt het kabinet met mededelingen over nieuwe maatregelen. Welke dat zijn, is nog niet duidelijk. Maar met deze stijgende cijfers zullen Mark Rutte en zijn minister niet op hun handen durven te blijven zitten.

Dit bericht past binnen het project “De coronamarathon”, dat wordt ondersteund door het Leids Mediafonds

Leiden Leiderdorp Maatschappij Oegstgeest Regio Voorschoten Zoeterwoude Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×