Structurele oplossing voor ventilatie oudere schoolgebouwen niet voor de winter

Nog niet alle scholen hebben hun ventilatiesysteem op orde. Welke dat zijn en hoeveel het gaat kosten om alles structureel op te lossen, is volgens onderwijswethouder Dirkse over een week of drie duidelijk. Dirkse zegt dat in antwoord op vragen van fractievoorzitter Joost Bleijie van het CDA Leiden. Duidelijk is al wel dat niet alle problemen voor de winter zijn opgelost. “Dat is een onmogelijke opgave.”

Het is waarschijnlijk dat sommige scholen met oudere gebouwen in de problemen komen naarmate het kouder wordt. “In eerste instantie hebben scholen ventilatiemaatregelen genomen”, zei Dirkse eerder in een interview met Sleutelstad. “Dat zijn maatregelen op het vlak van natuurlijke ventilatie in de gebouwen. Bijvoorbeeld het openzetten van deuren en ramen en het plaatsen van Co2-meters om de boel in de gaten te houden. De informatie die ik begin september ontving van de scholen was dat schoolgebouwen op die manier aan de opgestelde protocollen voldeden.” In de koude wintermaanden is het openzetten van voldoende ramen wellicht niet altijd zomaar mogelijk.

Volgens Dirkse is dat iets anders dan waar het CDA nu naar heeft gevraagd. Daarbij gaat het volgens hem om bouwkundige ingrepen, zoals het aanpassen, plaatsen of vervangen van ventilatiesystemen in de gebouwen. “Dat gaat dus over structurele oplossingen voor schoolgebouwen die niet over moderne ventilatie beschikken.”

Dirkse is sinds augustus met de scholen in gesprek. “Maar de inventarisatie is nog niet afgerond. Zeker is wel dat Leiden een hoeveelheid schoolgebouwen heeft uit de jaren 70 en ouder. Daar zal vaak het nodige moeten gebeuren. Voor die aanpassingen is subsidie mogelijk van de Rijksoverheid, maar scholen moeten zelf 70 procent van de kosten ophoesten”, aldus de wethouder.

Leiden Onderwijs Politiek Ventilatie klaslokalen


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×