Karel van Schie (tweede van rechts) en drie studenten van Hogeschool Leiden die geld gaan ophalen voor kerstpakket voor klanten Voedselbank Leiden. (Foto: Gerry van Bakel).

Voedselbank Leiden organiseert drive-thru om houdbare producten in te zamelen

In de Week van de Voedselbank zet de Leidse afdeling alles op alles om aan de toegenomen vraag naar voedselpakketten te kunnen voldoen. Voorzitter Karel van Schie van de Stichting Voedselbank Leiden zegt dat het aantal klanten met ruim vijftien procent is toegenomen. “We moeten onze voorraden aanvullen.” Zaterdag 17 oktober kan iedereen corona-veilig spullen afleveren op de locatie aan de Willem Barentzstraat.

Normaal gesproken zijn de vrijwilligers van de Voedselbank in deze Week van de Voedselbank in diverse supermarkten te vinden met een inzamelpunt. “Maar de supermarkten zien dat nu niet zitten”, zegt Van Schie. “En ook onze vrijwilligers, die veelal wat ouder zijn hadden er geen zin in een paar uur in een supermarkt te staan. Vandaar dat we nu een drive-thru organiseren: mensen komen langs – met de auto, fiets, rollator of te voet – en kunnen hun producten buiten afgeven.” Naast deze drive-thru kunnen klanten van supermarkt Hoogvliet op zaterdag een voucher kopen van een paar euro. “Met het geld dat daarmee wordt opgehaald kunnen wij weer boodschappen gaan doen.”


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Karel van Schie, voorzitter Stichting Voedselbank Leiden en Mees van Egmond, student commerciële economie Hogeschool Leiden over geld en voedingsmiddelen inzamelen voor de Voedselbank Leiden.

Kinderpostzegels
De rek is er nog niet helemaal uit, maar er staat wel spanning op. Van Schie heeft al voorspellingen gehoord van een toename van het aantal klanten met vijftig procent in 2021. “Ik weet niet of het echt zo ver zal komen, maar dat betekent dat we allemaal een stapje harder moeten lopen.”

Wie ook gaan lopen zijn studenten van de Hogeschool Leiden. Mees van Egmond, Thomas Koetluk en Adil Lachhab studeren Commerciële economie en hebben een crowdfundingsactie opgezet om geld binnen te halen. Ze hopen dat influencers en bekende Leidenaren – Jochem Myjer wordt direct door hen genoemd – hun actie willen ondersteunen.

Daarnaast gaan ze langs de deur om bloembollenpakketten te verkopen. “Het werkt hetzelfde als met kinderpostzegels”, zegt Mees van Egmond. “We gaan met intekenlijsten langs de deur en bezorgen naderhand de bestelde pakketten. Met de opbrengst hopen we de klanten van de Voedselbank een leuk voedselpakket te kunnen geven.”

Winkelconcept
Van Schie vult aan dat de actie van de studenten speciaal bedoeld is voor de kerstpakketten van klanten van de Voedselbank. “Dat is natuurlijk een mooi initiatief van de studenten van de Hogeschool. Wij hopen op een goede opbrengst.” Wie de crowdfundingsactie van Mees, Thomas en Adil wil steunen kan de link volgen naar de gofundme-pagina van de economie-studenten. Ze hebben de lat niet te laag gelegd en ambiëren 20.000 euro binnen te halen.

Zaterdag 17 oktober kan iedereen tussen 10.00 en 16.00 uur terecht in de Willem Barentzstraat om blikken bonen en soep, zakken rijst, koffie, suiker, thee of andere houdbare producten af te komen geven.

Voor de klanten van de Voedselbank verandert er binnenkort overigens weer het een en ander. Van Schie: “Ik denk dat we toch weer af gaan stappen van het winkelconcept en tassen gaan vullen voor onze klanten. We willen contact zoveel mogelijk vermijden. Binnen in de Voedselbank moet iedereen ook een mondkapje dragen en dat gaat heel erg goed.”

Economie Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×