Het Ambachts- en Baljuwhuis in de Voorstraat (Foto: Google Streetview).

'Deal' met beoogd koper Kriek definitief niet door, Ambachts- en Baljuwhuis in openbare verkoop

Het Ambachts- en Baljuwhuis in de Voorstraat van Voorschoten gaat in de openbare verkoop. Daarmee gaat de deal met de huidige huurder van het pand definitief niet door. Om de openbare verkoop van het monumentale pand in goede banen te leiden, krijgt de gemeente hulp van een groep deskundigen.

De onderhandelingen met de huidige huurder Jos Kriek zijn stopgezet omdat er geen raadsmeerderheid is voor verkoop op basis van slechts één gegadigde. Zo wilde VVD-raadslid Sjoerd van den Dool dat het proces breder was aangepakt. Andere raadsleden wilden helemaal geen verkoop. Verantwoordelijk wethouder Marcel Cramwinckel (D66) besloot daarop de verkoop uit te stellen en over de zomer heen te tillen.

Nu komt de wethouder met een nieuw besluit: hij zet het Ambachts- en Baljuwhuis in de openbare verkoop. Daarmee is hij na een lang proces weer terug bij af. In de zomer van 2019 werd bekend dat ‘de bakermat van het dorp’ verkocht zou worden. Wethouder Cramwinckel kwam tot ‘een heel goede deal‘ met de huidige exploitant van het pand. De gemeenteraad vond die deal echter niet zo goed en blokkeerde de verkoop.

Zuur
Het verkoopproces begint opnieuw, maar zonder Kriek. Die ziet voorlopig af van de koop. “Op dit moment heb ik zoiets van: bekijk het lekker”, zegt hij in een reactie. “Het valt zuur op mijn dak. Ik had er veel energie, tijd en geld ingestoken. Het voorlopige koopcontract lag al bij de notaris”, aldus Kriek. Hij blijft het Ambachts- en Baljuwhuis wel huren, maar het achterstallig onderhoud laat hij aan de gemeente over. Volgens Kriek zal dat ongeveer een half miljoen euro kosten.

Impuls
De gemeente Voorschoten hoopt het Ambachts- en Baljuwhuis via de openbare procedure alsnog van de hand te doen. Volgens wethouder Cramwinckel is er ‘een nieuwe impuls’ nodig voor het monumentale pand. Belangrijke voorwaarde bij de verkoop is dat de publieke functie en het rijksmonumentale karakter van het gebouw behouden blijven. Een groep deskundigen zal de gemeente daarover gaan adviseren.

Politiek Voorschoten Ambachts- en Baljuwhuis Voorschoten


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×