Fred van Trigt is de nieuwe burgemeester van Zoeterwoude.

Nieuwe burgemeester Zoeterwoude: 'Waar nodig ga ik mijn steentje bijdragen'

De CDA’er Fred van Trigt is de kersverse nieuwe burgemeester van Zoeterwoude. De geboren en getogen Hillegommer verlaat op 58-jarige leeftijd zijn geboorteplaats waar hij wethouder was en komt naar het Groene Hart. “Het leek me leuk om de politiek eens te bekijken van uit een ander standpunt: dat van een burgemeester.”

Uitkijkend over het polderlandschap buiten Zoeterwoude roept Van Trigt spontaan: “Kon dit maar altijd zo blijven.” Maar hij moet toegeven dat daar wel wat dilemma’s aan kleven. “We hebben ook windmolens en bedrijven, we moeten mensen naar Zoeterwoude trekken om de winkels en de verenigingen vitaal te houden. Dus we moeten ook bouwen. Of dat ooit in het Groene Hart moet zal een proces zijn van heel zorgvuldig wikken en wegen.”

Daarmee is het eerste heikele punt besproken. Het tweede dient zich in het dorp aan. Een vrouw in Zoeterwoude-Dorp vraagt de burgervader om Zoeterwoude zelfstandig te laten, niet te fuseren met andere gemeentes. Van Trigt: “Ik denk dat zelfstandig zijn op zich geen doel moet zijn. Als het kan, kan het. Het gaat er om dat je je taken die je als gemeente te vervullen hebt zoals de WMO en de jeugdzorg, goed doet. Daar heb je sowieso de buren bij nodig. In welke vorm dat gaan we zien.”

Positieve begroting
De WMO en de jeugdzorg zorgen bij menig gemeente voor kopzorgen als het om de financiën gaat. “Toen de gemeenten verantwoordelijk werden voor de kosten hiervan is er te weinig geld meegekomen van het Rijk waardoor veel gemeentes een tekort op hun begroting hebben door de WMO en de jeugdzorg. Zoeterwoude heeft een positieve begroting, dus daar heb ik gelukkig geen last van. Wat niet wil zeggen dat je er goed naar moet kijken om voorbereid te zijn op de toekomst.”

Wat er gaat veranderen in Zoeterwoude in Van Trigts’ ambtsperiode? “Zoeterwoude is een gemeente waar men zeer betrokken is met elkaar. Dat wil ik graag stimuleren en zo mogelijk uitbreiden.” Van Trigt staat inmiddels in Zoeterwoude al bekend om zijn betrokkenheid bij de samenleving. Een vrouw in het dorp zegt spontaan: “Jij bent toch onze nieuwe burgemeester die in Hillegom bekend stond om zijn betrokkenheid als wethouder bij jongeren en de verenigingen?!”

Mensenmens
Aan het gemak waarmee de nieuwe burgemeester rondloopt in het dorp en mensen aanspreekt, is af te lezen dat Van Trigt een mensenmens is. “Ja, ik ga heel graag op pad en ontmoet mensen. Ik zal dan ook zeker actief op bezoek gaan naar allerlei verenigingen en clubs om mijn belangstelling en betrokkenheid te tonen namens de gemeente. En daar waar nodig is mijn steentje bij te dragen. Ik help graag Zoeterwoude nog mooier te maken.”

Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×