Bij de achterdeur van de Voedselbank Leiden konden donateurs corona-proof hun goederen komen afleveren. (Foto's: Emile van Aelst).

Eerste drive-thru Voedselbank Leiden: 'Het loopt geen storm, maar mensen brengen wel meer'

Er staat geen lange rij auto’s voor de drive-thru van de Voedselbank Leiden, waar iedereen op zaterdag 17 oktober corona-proof kan doneren. Voorzitter Karel van Schie is toch tevreden. “We gaan dit niet elke week doen, maar we denken wel na over inzamelingsacties. Misschien gaan we met een bus voor supermarkten staan, zodat mensen voorin kunnen instappen, spullen afgeven en achter weer de bus uit.”

Karel van Schie denkt dat halverwege de dag zo’n 25 donateurs aan de achterdeur van de Voedselbank zijn geweest, waar Eveline Idema de blikken bonen en pakken rijst aanpakt en in een winkelwagentje legt dat vervolgens door een van de andere vrijwilligers van de Voedselbank in de juiste krat wordt geplaatst. “We krijgen hele diverse zaken binnen en allemaal goede spullen. Naast eten in blik ook bijvoorbeeld luiers. We kunnen het allemaal goed gebruiken.”


Een reportage van Gerry van Bakel bij de drive-thru van de Voedselbank Leiden.

Van Schie heeft zelf eerder die ochtend vouchers uitgedeeld in een van de winkels van supermarktketen Hoogvliet. “Dat liep goed, maar niet iedereen heeft er tijd voor. Ik merkte duidelijk dat vroeger in de ochtend mensen meer de tijd nemen. Later op de dag hebben mensen meer haast. Ik zag wel dat er gauw opstoppingen ontstaan, zodra je mensen even aanspreekt, en dat willen we voorkomen. We zijn aan het praten met busonderneming Arriva die hier in de Leidse regio rijdt of we met hen een samenwerking aan kunnen gaan. Dan kunnen we wellicht met een bus steeds voor de deur van een andere supermarkt gaan staan en op die manier goederen veilig inzamelen. We zijn aan het zoeken naar andere manieren, zoals zovelen in deze corona-crisis.”

Economie Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×