Coronatest op de nieuwe testlocatie bij de Leidse Plesmanlaan (Foto: Rob van Dullemen)

Aantal besmettingen neemt minder snel toe

Het aantal nieuw getelde besmettingen in Nederland is deze week met 38 procent gestegen tot bijna 54.000. Dat was gunstiger dan in de voorgaande week, toen de cijfers met 60 procent toenamen. Het is niet de eerste hapering in de opmars van het nieuwe coronavirus, maar de vrees voor alweer een snelle verdubbeling is even weg.

Ook in onze GGD-regio Hollands Midden vlakte de besmettingscurve wat af. De 2824 nieuwe gevallen waren wel een record, maar het groeicijfer van 37 procent was ook hier duidelijk minder dan de 53 procent van de vorige week.

in Leiden was een sterkere toename van 46 procent te zien, maar die versnelling kwam na twee weken waarin de besmettingen in de stad al waren afgevlakt. Gemiddeld over drie weken nam corona in Leiden minder toe dan elders. Met 375 nieuwe gevallen per honderdduizend inwoners is de stad ook geen opvallende brandhaard meer. De hele GGD-regio scoort net zo onrustbarend hoog.

Leiderdorp
Leiderdorp laat recent wél een sterke toename van nieuwe gevallen zien, van twee weken geleden 39 naar nu 120. Het aantal per 100.000 inwoners kwam op een astronomische 443: het hoogste van de wijde omgeving, inclusief Den Haag.

Alleen Zoeterwoude had een vergelijkbare score, maar door het kleine aantal inwoners zegt dat minder. Deze week waren daar 37 nieuwe besmettingen. Met zes minder zou het dorp er net zo voor staan als Leiden en Oegstgeest.

Sterfgevallen
In de ziekenhuizen bleef het aantal coronapatiënten nog wel flink groeien, van ruim 1200 naar zo’n 1700 landelijk. Op de intensive care ging dat aantal van 254 naar 386, een toename van meer dan vijftig procent. Dit viel te verwachten, want de sterke toename van besmettingen in september leidt nu vertraagd tot ziekenhuisopnames.

Ook de sterfte door de ziekte Covid-19 blijft nog flink toenemen. In onze GGD-regio werden twaalf sterfgevallen geteld, ruim meer dan de vijf en drie gevallen in de twee voorgaande weken. Leiden had twee Covid-doden te betreuren, net als Katwijk en Gouda. In Alphen aan den Rijn werden zelfs vier doden geteld. De meldingen van overlijden komen soms vertraagd bij het RIVM binnen.

Landelijk telde het RIVM 190 sterfgevallen. Dat is weer bijna de helft meer dan vorige week en het hoogste aantal sinds half mei. De laatste dagen overleden er steeds dertig mensen aan de ziekte. Dit is wel duidelijk lager dan de honderd doden per dag tijdens de piek van april. Maar als de besmettingen blijven verdubbelen, kan de schade in november net zo groot worden.

Afvlakking
Na deze week is er nu een beetje reden voor opluchting. De besmettingscijfers verdubbelen niet meer in 8 of 10, maar in 13 dagen. Vooral in de tweede helft van de week werd de curve duidelijk minder steil. Van maandag tot donderdag stegen de dagcijfers met duizend gevallen tot 7.900, de laatste drie dagen was die groei maar 300 gevallen – een opvallende afvlakking.

Dit kan nog niet komen door de ‘gedeeltelijke lockdown‘ die op woensdag 14 oktober is ingegaan. Sinds die dag liggen de horeca en een groot deel van sport en cultuur stil, om de contacten tussen mensen te beperken. Maar vanwege de incubatietijd en de wachttijden rond een coronatest valt pas op zijn vroegst tien dagen later, dus rond volgend weekend, te zien of deze maatregelen gewerkt hebben.

Hutspot
De afvlakking van de laatste dagen lijkt een teken dat de besmettingskans al in de eerste week van oktober is gaan dalen, een week na de persconferentie van 28 september. Mark Rutte en Hugo de Jonge meldden toen dat de horeca eerder dicht moest en er geen publiek meer bij de sport mocht zijn. Omdat mensen vooral in het weekend naar sport en horeca gaan, is het niet gek als die maatregelen pas op 3 en 4 oktober zijn gaan werken.

In Leiden was het dat weekend Leidens Ontzet. En al werd dat feest officieel bijna helemaal ‘online’ gevierd, achter de voordeur werd er wel degelijk samen haring, hutspot en flink wat drank verwerkt. Dat zou zomaar de verklaring kunnen zijn voor de wat sterkere stijging van besmettingen in Leiden deze week.

Dit bericht past binnen het project “De coronamarathon”, dat wordt ondersteund door het Leids Mediafonds

Leiden Leiderdorp Nieuws Regio Zoeterwoude Coronacrisis De virus-estafette


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×