Volgens Schellekens moeten de scholen twee weken dicht. (Archieffoto: Robbert van Cleef).

Leidse wetenschapper Schellekens: 'Houd scholen twee weken dicht'

De Leidse onderzoeker Wim Schellekens wil dat er krachtigere maatregelen worden opgelegd door de overheid. Een van de maatregelen waar Schellekens voor pleit is het twee weken lang dichthouden van alle scholen in Nederland. Volgens de wetenschapper kan er met deze strengere maatregelen al eind november worden teruggegaan naar een acceptabelere manier van leven. Schelleken maakt deel uit van het RedTeam, een onafhankelijke groep wetenschappers die advies geeft aan de regering omtrent de coronacrisis.

Dagelijks worden er zo’n achtduizend besmetting gemeld en dit is volgens Schellekens extreem hoog. “Dit getal moet teruggedrongen worden naar zo’n tweehonderd tot vijfhonderd besmettingen per dag. Indien dit niet gebeurt, blijft de ‘lockdown’ waar we nu inzitten ontzettend lang aanhouden en dit kan voor bijvoorbeeld de horeca funest zijn.”

Twee weken dicht
Een van die krachtigere maatregelen heeft te maken met de scholen. Op scholen vinden zowel onder de leerlingen als bij leerkrachten veel besmettingen plaats. “Kinderen vormen een soort motor van besmettingen, ook bij ouderen” , zegt  Schellekens tegen mediapartner Omroep West. Dit komt doordat kinderen die besmet zijn maar geen klachten vertonen, toch naar school gaan en op deze manier onbewust veel anderen besmetten.

Een mogelijke oplossing hiervoor is het twee weken lang dichtgooien van alle scholen in Nederland. Schellekens stelt voor om de herfstvakantie met een week te verlengen, zo blijven kinderen twee weken lang thuis. Op deze manier kan met meer zekerheid worden gezegd dat de kinderen die niet ziek zijn geworden en die na twee weken weer naar school gaan, niemand kunnen besmetten. Dit in combinatie met alle andere maatregelen zorgt voor een stevigere lockdown, maar de duur ervan is wel korter.

 

 

Leiden Leiderdorp Oegstgeest Voorschoten Zoeterwoude Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×