Winkelcoordinator Yvonne Donders en winkelmanager Liesbeth Dijkdrent zien iedereen graag tevreden en vol zelfvertrouwen de deur uitlopen. (Foto: Gerry van Bakel).

Iedereen krijgt een vipbehandeling bij Dress for Success

Bij Dress for Success kunnen mensen een goede outfit krijgen voor een sollicitatiegesprek. De kleding is grotendeels tweedehands, gedoneerd door particulieren, maar zeker geen afdankertjes. Het moet sollicitatie-waardig zijn, heet dat bij Dress for Success. “Laatst zei een man nog toen hij in de spiegel keek: ‘ik zou mezelf zo aannemen’.”

Iedereen die bij Dress for Success aanklopt voor kleding krijgt een vipbehandeling. Winkelcoordinator Yvonne Donders heeft jarenlang in een modezaak gewerkt en weet feilloos het mooiste pak of de juiste jurk eruit te pikken voor iemand. Liesbeth Dijkdrent, winkelmanager en bestuurslid bij ‘Dress’, denkt dat de aandacht die zij aan iedereen schenken het verschil maakt. “We nemen de tijd voor ze en luisteren naar hun verhaal. We laten mensen stralen.”


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met winkelmanager Liesbeth Dijkdrent en winkelcoördinator Yvonne Donders over het geheim van DressforSuccess.

Sinds januari van dit jaar zit Dress for Success in de Janvossensteeg, maar vanwege alle corona-perikelen is een officiële opening er steeds bij ingeschoten. Maar woensdag 11 november komt wethouder Yvonne van Delft dat alsnog doen, samen met stadsdichter Marianne van Velzen. In het voorjaar was de winkel ook een tijd gesloten, maar inmiddels draait de boel weer. Dinsdag tot en met donderdag kunnen klanten afspraken inplannen tussen 9.00 en 12.30 uur. En binnenkort wordt ook de vrijdagochtend erbij gepakt.

Lingerie
Mensen komen bij Dress for Success als ze meedoen aan een re-integratietraject om weer aan het werk te komen. De Leidse vestiging werkt voor de hele regio. Dress for Success is een internationale organisatie met negen locaties in Nederland. De kleding komt van particuliere donateurs en soms ook van winkels die wat kleding over hebben.

Inbrengen van kleding gebeurt ook op afspraak en kan alleen op woensdagmiddag. Yvonne Donders is degene die dat allemaal organiseert. “Ik ga samen met degene die de kleding brengt, er doorheen. Wat wij niet kunnen gebruiken gaat weer mee terug. Het moet goede kleding zijn, waar mensen mee op sollicitatiebezoek kunnen gaan. Het hoeft niet altijd een pak te zijn, het hangt af van de branche en functie. Maar het moet wel netjes zijn. En ook weer niet te feestelijk.” Of ze wel eens iets geks tegenkomt? “O ja, zeker. Ondergoed, bikini’s, lingerie. Dat is natuurlijk niet sollicitatie-waardig.”

Terwijl Liesbeth Dijkdrent koffie inschenkt, loopt er buiten een man voorbij in trainingspak van een opvallende kleur. Donders en Dijkdrent verzuchten allebei tegelijk: “Laat die even binnenkomen, zoeken we wat moois voor hem uit.” Donders vindt mannen de dankbaarste klanten. “Een man knapt zo op van een goed pak.”

Doneren op afspraak
Wie kleding overheeft en graag doneert aan Dress for Success kan het beste contact opnemen met Yvonne Donders om een afspraak te maken. Kijk voor haar contactgegevens op de website van Dress for Success.

Economie Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×