Op de hogeschool in Leiden zijn mondmaskers al langer verplicht. (Foto: Rob van Dullemen)

Mondkapjes vanaf nu ook verplicht op Leidse middelbare scholen

De herfstvakantie zit erop en dat betekent dat de scholen de deuren weer hebben geopend. Op verschillende middelbare scholen in en rondom Leiden is er wel iets belangrijks veranderd: de scholen hebben het dragen van een mondkapje verplicht gesteld voor de leerlingen.

Het dragen van een mondkapje is onder meer verplicht gesteld op het Visser ’t Hooft lyceum en het Bonaventuracollege in Leiden. Leerlingen moeten een mondkapje op in de ruimtes waar moeilijk anderhalve meter afstand kan worden gehouden. Dit is verschillend per schoolgebouw maar geldt voornamelijk in de gangen en trappenhuizen. In de klaslokalen mag het mondkapje weer af.

Beide scholen zijn aangesloten bij de Stichting Confessioneel Onderwijs Leiden (SCOL). Een woordvoerder laat maandagmiddag weten dat de maatregel tot dusver goed wordt nageleefd. “Negen op de tien scholieren heeft een mondkapje bij zich en de meesten dragen hem ook. Wie hem vergeet kan er op deze eerste dag een krijgen van school, maar dat is gelukkig maar een kleine groep.”

Schaamte
Begin oktober werd door de koepel van middelbare scholen in Nederland, VO-raad, al dringend geadviseerd om het dragen van een mondkapje voor leerlingen te verplichten. Het kabinet houdt het vooralsnog bij een advies om een mondkapje te dragen en stelt het dus niet verplicht. Aan de mogelijkheid voor zo’n verplichting wordt wel gewerkt.

Een van de redenen voor schoolbesturen om het advies om te zetten in een verplichting, is groepsdruk onder de pubers. “Leerlingen hadden het mondkapje wel vaak bij zich maar deden hem niet op omdat ze dan in de minderheid waren. Bij pubers is de groepsdruk nou eenmaal hoog. Daarom is ervoor gekozen om het nu te verplichten want zo is er ook geen discussie meer over mogelijk,” aldus de woordvoerder van SCOL.

Leiden Onderwijs Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×